Кабінет Міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами. Вже наступного ранку, 22 листопада, весь Кабмін прийшов у парламент, і прем'єр назвав причину паузи.

«Це рішення важке, але єдино можливе при нинішній економічній ситуації, що склалася в Україні... Воно продиктоване виключно економічними причинами і носить тактичний характер», - заявив Азаров. Прем'єр підкреслив, що уряд чітко виконував єврозавдання. «На цьому шляху ми за загальним визначенням пройшли більше, ніж за десятиліття», - зазначив глава уряду.

«Останньою краплею стала позиція МВФ, викладена в листі Кабінету Міністрів, який отримано 20 листопада. Зокрема, МВФ вимагає: надання кредиту в розмірі, необхідному для погашення боргів самому МВФ, підвищення майже вдвічі комунальних тарифів, заморожування зарплат, пенсій, соціальної допомоги на існуючому рівні, істотне скорочення витрат бюджету, ліквідацію пільгового оподаткування для сільськогосподарських виробників та ін.», - розповів він.

Окрему увагу у своєму виступі прем'єр приділив зниженню кредитно-рейтингової позиції Fich. Головною причиною цього, за його словами, стала неврегульованість торговельно-економічних відносин з РФ. Азаров підкреслив, що для України стало актуальним відновлення нормальних відносин з РФ. «Як ми можемо ігнорувати факт, що країни МС вирішили вимкнути режим вільної торгівлі з Україною у разі підписання Асоціації з ЄС?» - задався питанням Азаров і додав: «Ми запропонували провести переговори для врегулювання питань, які викликають суперечності, в тристоронньому форматі за участю України, ЄС і Росії. Це дуже важливо в умовах триваючої світової рецесії». За його словами, РФ вже дала згоду на проведення таких переговорів. Але очевидна умова для їх проведення - переговори повинні відбутися до підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. «Проведення переговорів дасть можливість зняти протиріччя і продовжити рухатися певним стратегічним шляхом без катастрофічних втрат для економіки і громадян нашої країни», - додав він.

Чому було взято паузу, ForUm запитав у політиків та експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1095