Вчора, 16 січня, Верховна Рада посилила покарання за осквернення військових святинь і схвалення нацизму. Зокрема, народні депутати внесли зміни до ст. 297 Кримінального кодексу України, в якій йдеться про відповідальність за осквернення або руйнування пам'ятників, встановлених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни - радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців. Згідно з нововведенням, за наругу над могилою або тілом похованого учасника Другої світової війни злочинцям загрожує штраф до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, арешт або обмеження волі до 6 місяців.

Осквернення або руйнування братської могили чи могили невідомого солдата, пам'ятників, споруджених в пам'ять учасників війни, закон пропонує карати обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на такий же термін. Якщо ці дії були вчинені за попередньою змовою, або групою осіб з корисливих чи хуліганських мотивів, то покаранням стане обмеження волі від 4 до 5 років або позбавлення волі від 4 до 7 років. Якщо такі дії потягли за собою тяжкі наслідки, то винних будуть позбавляти волі на термін від 7 до 12 років, згідно з цим законом.

Також ВР ухвалила закон №2179-а про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за заперечення або виправдання злочинів фашизму. Згідно з цією статтею, публічне заперечення чи виправдання злочинів фашизму проти людяності, вчинених в роки Другої світової війни, а також пропаганда неонацистської ідеології, виготовлення та (або) розповсюдження матеріалів, у яких виправдовуються злочини фашистів і їхніх прибічників, - карається штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

За словами першого заступника голови парламенту Ігоря Калєтніка, прийняття документа продиктоване численними фактами публічного схвалення нацизму і фашизму, зі спробами заперечення чи виправдання злочинів фашизму проти людяності, вчинених в роки Другої світової війни, включаючи злочини структур «Ваффен-СС» та підпорядкованих їй підрозділів, у тому числі дивізії СС «Галичина».

Про те, чи допоможуть нововведення убезпечити пам'ятники і вберегти молодь від захоплення нацизмом, ForUm запитав у народних депутатів і експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1377