Тривалі масові протести важко назвати плюсом для економіки та загальної ситуації в будь-якій країні, не виняток тут і Україна. Тим не менш, експерти зазначають, що економічна та фінансова ситуація залишається стабільною, включаючи курс гривні. Його коливання незначні, а в касах більшості банків та обмінників достатньо валюти. У Нацбанку ж з цього приводу кажуть, що проводять стратегію контрольованого плаваючого курсу гривні і не дозволять політикам або валютним спекулянтам дестабілізувати ситуацію.

Так, керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький зазначає, що сьогодні деяким політикам вигідно заявляти про обвал гривні для досягнення своїх особистих цілей, і закликає не вірити цим «страшилкам». За словами фінансиста, країна переживає період вирівнювання платіжного балансу, «і ми, звичайно, будемо впливати на ринок, коли діють чинники не економічного, а політичного, психологічного, ситуативного походження».

Він додає: часто можна почути, що нібито девальвація гривні може підтримати експортерів. «Але для експорту добре, коли є стабільність цін і відносна амплітуда, діапазон коливань курсу. У нас така невелика девальвація є, це наша протекція для експорту. Але розхитати курс, щоб за ним пішла інфляція, скорочення економічної активності, і на цьому задушити виборця в обіймах - ні, хлопці, це не пройде», - говорить аналітик.

Фахівці підтверджують: у Нацбанку достатньо ресурсів для підтримки гривні. Так, свіжий аналітичний звіт «Райффайзен Банку Аваль» свідчить, що для цього у регулятора є всі необхідні інструменти, і достатній рівень золотовалютних резервів (ЗВР). Економісти сходяться в тому, що зниження ЗВР до $18 млрд не критичне, тому що цей рівень дозволяє фінансувати критичний імпорт і підтримувати рівновагу на валютному ринку. Притому в останні місяці НБУ практично не проводив інтервенцій на валютному міжбанку, оскільки ринок перебуває в рівноважному стані. Лише тиждень тому Нацбанку довелося вийти на ринок з пропозицією валюти, що призвело до зміцнення середньозваженого курсу гривні з 8,3 грн/$ до 8,245 грн/$.

Які ризики несе для гривні політична нестабільність Євромайдану, ForUm запитав у експертів і банкірів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1045