Верховна Рада починає новий пленарний тиждень серією компромісів, оскільки обставини складаються так, що депутати змушені жити дружно. По-перше, підганяють терміни з євроінтеграційними законопроектами. По-друге, незручно влаштовувати бійки, в той час як український парламент в епіцентрі уваги європейських політиків. Саме тому Погоджувальна рада Верховної Ради в понеділок, 7 жовтня, пройшла без взаємних образ і традиційних обіцянок «заблокувати все». Але чи вдасться витримати фасон?

Зовні все виглядало на рідкість спокійно. Ідея опозиції працювати нон-стоп не викликала протесту у парламентської більшості, оскільки фракція Партії регіонів постійно заявляла про готовність плідно попрацювати, а комуністи сподівалися привернути увагу до ідеї референдуму про зовнішньополітичний вибір України. Правда, спікер Верховної Ради Володимир Рибак не був упевнений, що благий намір працювати до упаду депутати втілять у життя: «Я поставлю на голосування. Я поставлю завтра на розгляд питання працювати і в суботу, і в неділю. І я подивлюся, як ви проголосуєте». Але на цьому мирне проведення Погоджувальної ради і закінчилося.

Першим спірним моментом стало продовження роботи Верховної Ради. Так-так, та сама ініціатива, яку всі начебто схвалили. Виявляється, в опозиції тут є внутрішні розбіжності. Якщо лідер «УДАРу» Віталій Кличко наполягав на роботі в пленарному режимі два тижні поспіль, то його соратник, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк пішов далі і заявив, що Верховна Рада взагалі повинна трудитися без перерв - у пленарному режимі аж до саміту «Україна - ЄС» у Вільнюсі. «Нічого, попрацюємо на народ України щодня!» - бадьоро і весело майже викрикнув політик, чимось нагадавши піонера, що бере не себе підвищені зобов'язання. Але ніхто не відгукнувся «Даєш трудовий подвиг!». Лідери фракцій і глави парламентських комітетів занурилися в роздуми, в яких перебували недовго, оскільки той же Арсеній Яценюк обрушив на них купу ініціатив. Наприклад, підписати «всім депутатським світом» звернення Кокса-Кваснєвського про помилування Тимошенко.

Свою позицію політик мотивував тим, що «Президент України зараз з візитом вирішує ці питання (про підписання Угоди про асоціацію з ЄС. - Авт.). Щоб допомогти Віктору Федоровичу, ми пропонуємо депутатам підписати це звернення». Окреме прохання залишити свій розчерк під цим документом було адресовано персонально лідерові фракції Партії регіонів Олександру Єфремову. «А що нам підписувати? Який документ?» - здивувався Олександр Єфремов і звернув увагу на відсутність правових механізмів для відправки Тимошенко на лікування за кордон.

Судячи з того, що заклик Арсенія Яценюка «підписатися за екс-прем'єра» не був активно підхоплений ні лідером «Свободи» Олегом Тягнибоком, ні лідером Віталієм Кличком, ця ідея проіснує недовго. Можна відразу сказати, що комуністи не поставлять під зверненням за Тимошенко жодного підпису, а чергова демонстрація розколу в парламенті не вигідна, насамперед, самій опозиції.

Другий конфліктне питання набагато серйозніший, ніж може здатися на перший погляд. Йдеться про внесення змін до Конституції України щодо гарантій незалежності суддів. Документ був розглянутий Конституційним судом, висновок КС надійшов до парламенту ще наприкінці минулого пленарного тижня, у середині вересня. Законопроект складний і передбачає істотне обмеження повноважень Президента України у призначенні суддів безстроково, а також низку інших важливих поправок. Парламентська опозиція пропонує почати все з самого початку: створити Робочу групу (за версією «УДАРу») або Тимчасову комісію (за версією «Батьківщини»), розробити узгоджений варіант законопроекту, подати його знову до Конституційного суду, щоб той скороспішно розглянув документ, і прийняти його до 20 жовтня.

Саме цей момент може стати каменем спотикання на шляху депутатів до згоди, хоча б зовнішньої. Щоб не сталося конфузу, голова Верховної Ради Володимир Рибак запропонував лідерам фракцій ще раз зустрітися у нього в кабінеті і обговорити це питання. Попередньо можна сказати, що парламентська більшість наполягатиме на вже розглянутому КС тексті проекту, а опозиція спробує витягти з ситуації свої вигоди, оскільки час піджимає, і на цьому можна виторгувати деякі преференції.

Звичайно, до імплементації в Основний Закон улюбленої ідеї Арсенія Яценюка про імпічмент суддів справа навряд чи дійде, але позиційні бої не виключені. І єдиною складністю для опозиції стане те, що блокувати роботу парламенту буде просто невигідно. У принципі, є варіант і зберегти обличчя, і заявити про себе, відмовившись голосувати, але тоді парламентська більшість може запустити процес переформатування депутатського корпусу, прийнявши проект про скорочення мінімальної кількості депутатів для формування групи з правами фракції.

Поки що це питання відкладено, але воно в будь-який момент може з'явитися в порядку денному, якого, до речі, немає. І голова парламенту Володимир Рибак неодноразово під час Погоджувальної ради закликав депутатів ухвалити порядок роботи на поточну сесію, тому що «щотижня, щодня доводиться цим займатися» . Чи вийде досягти компромісу в цьому лише процедурному питанні, покаже ранок пленарного вівторка, - свою роботу депутати можуть почати саме з проекту порядку роботи Верховної Ради на поточній сесії. Однак обговорити, чи буде виноситися в зал повістка, депутати встигли в понеділок після обіду, в кабінеті у спікера.


Таким чином, справжня Погоджувальна рада, яка і задасть тон всьому пленарному тижню, пройде кулуарно, якщо не сказати - келійно. Але ця практика тільки підкреслює прагнення депутатів демонструвати дружелюбність і узгодженість. Той факт, що лідери фракцій готові щось обговорювати, а не кидатися один на одного з кулаками - істотний прогрес. Цей прогрес вітається і Президентом, і урядом. Не виключено, що один з найбільш насичених пленарних тижнів у Верховній Раді пройде без бійок, пікетів, блокад і взаємних образ, що стали традиційними для цього скликання. Чи стане жовтень початком нового життя для поточного парламентського скликання? Виклики Євросоюзу досить серйозні, щоб їх ігнорувати, а перспектива євроінтеграції занадто важлива, щоб нею знехтувати заради парочки ефектних згадувань у ЗМІ.

Лілія Брудницька,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

511