У неділю, 7 квітня, Державна пенітенціарна служба України виконала Указ Президента Віктора Януковича про помилування колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка і колишнього міністра охорони навколишнього природного середовища України Георгія Філіпчука.

На цю подію негайно відреагували представники ЄС, які «салютували» рішенню Президента. Верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон і комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле назвали звільнення колишнього міністра внутрішніх справ Луценка і колишнього міністра з питань захисту навколишнього природного середовища Філіпчука важливим кроком української влади у вирішенні питань, що викликають занепокоєння щодо вибіркового застосування правосуддя. У цьому ж контексті вони привітали діяльність моніторингової місії Європарламенту на чолі з колишнім президентом Європарламенту Петом Коксом та екс-президентом Польщі Олександром Кваснєвським.

У той же час в Комісії при Президентові України з питань помилування звільнення Луценка пояснили необхідністю послідовної реалізації політики декриміналізації та гуманізації законодавства. Про це заявила член Комісії при Президентові України з питань помилування Олена Лукаш.

«Рекомендуючи Президенту України помилувати Юрія Віталійовича Луценка, Комісія з питань помилування виходила, насамперед, з гуманності, з необхідності послідовної реалізації політики Президента щодо декриміналізації та гуманізації українського законодавства», - зазначила Лукаш. Вона також підкреслила, що ця політика направлена ​​на приведення українського законодавства у відповідність з європейськими стандартами у питаннях захисту прав і свобод людини.

Сам Юрій Луценко, у свою чергу, не подякував Главі держави за його рішення і зазначив, що має намір залишитися в політиці і підтримувати тих кандидатів від демократичних сил, які сьогодні вимальовуються в суспільстві.

Про те, як відіб'ється звільнення колишнього міністра внутрішніх справ на внутрішній і зовнішній політиці України, ForUm запитав у експертів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

551