Віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко наголошує на необхідності створення комплексної програми розвитку зони відчуження та Чорнобильської АЕС.

Про це, як повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра, він заявив під час робочої поїздки на Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС», де ознайомився з основними напрямами робіт, які проводяться на станції, та провів робочу нараду з актуальних питань розвитку інфраструктури ЧАЕС.

«Будівництво заводу і сховища відходів йдуть за графіком. Однак перед нами стоять надзвичайно важливі стратегічні завдання: повинна існувати чітка державна програма щодо майбутнього Чорнобильської станції. Для цього буде створена відповідна робоча група», - сказав віце-прем'єр-міністр.

Бойко зазначив, що необхідно вивчити можливість переробки відпрацьованого ядерного палива на майданчику Чорнобильської АЕС замість витрачання близько 200 млн доларів щорічно на оплату цих послуг у Росії.

Учасники наради обговорили низку поточних питань: будівництва заводів з переробки рідких і твердих радіоактивних відходів, сховища для відпрацьованого ядерного палива ЧАЕС «сухого» типу СВЯП-2.

Також обговорювалося питання перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, ключовим етапом якого є створення нового безпечного конфайнмента - нової захисної оболонки, яка повинна бути оснащена всіма необхідними механізмами для демонтажу зруйнованих аварією конструкцій і видалення радіоактивних відходів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

289