Якщо озирнутися навколо і пильно придивитися, то можна побачити наш цивілізований світ очима казкового героя Гарі Поттера: навколо суцільні відьми, ворожки, екстрасенси, маги, провісники, астрологи, парапсихологи, політичні аналітики і так далі і тому подібне.

Вас, звичайно, може здивувати наявність політичних аналітиків у цьому списку, але зверніть увагу на те, що їхня професійна діяльність безпосередньо пов'язана з припущеннями і прогнозами розвитку подальших політичних подій, тобто з… ворожіннями.

Думаєте, не зовсім коректно порівнювати ворожку, яка бачить свої прогнози у магічній кулі, та політичного аналітика, який робить свої припущення із поточних подій, знань і своїх розумових процесів?.. Але, погодьтеся, яка різниця у тому, які методи, якщо ефект однаково пречудовий?..

Багато хто із нас нерідко задавався питанням, чому ж ми всі так цікавимося різними прогнозами, і, не дивлячись на плин років та науковий прогрес, цей інтерес не згасає у нас, а інколи навіть навпаки.

Річ у тім, що секрет криється у людській психіці, а якщо бути точнішим, - у в здатності кожного із нас піддаватися різного роду навіюванням. (Навіюваннями називають психологічний вплив на свідомість людини, при якому відбувається некритичне сприйняття нею переконань і установок).

Це саме навіювання є компонентом звичайного людського спілкування. Більше того, кожен із нас певною мірою володіє деякими його прийомами. Є, звичайно ж, люди, професія яких вимагає від них володіння цими навичками на високому рівні. Ось саме до них ми і відносимо ворожок, політологів та інших. Їхня професійна діяльність виступає як спеціально організований вид комунікації, який передбачає некритичне сприйняття інформації, яка повідомляється.

Процес навіювання часто-густо не відчувається людиною. Як же тоді це відбувається?

Річ у тім, що будь-яке інформаційне повідомлення, надходячи у наш «головний комп'ютер», тобто у мозок людини, проходить процес верифікації, перевірку на достовірність.

Щодня ми всі отримуємо велику кількість інформації. Складну інформацію мозок обробляє за допомогою розумових процесів, легшу - за допомогою набутих з досвідом алгоритмів, тобто без цілеспрямованого мислення.

Кожен із нас не з чуток знає, якою важливою є подача, адже всі ми турбуємося про свій зовнішній вигляд. Тому всі ворожки знають, що, залежно від форми подачі, джерела надходження і індивідуальних особливостей особи одна і та ж інформація може або вчиняти, або не вчиняти дію навіювання.

Наші улюблені ворожки у своїй роботі використовують «маленький фокус», а саме, крім основної семантичної інформації, вони додають інформацію верифікації, тобто ту, яка підвищує достовірність основної.

Приклад: ми дивимося телевізор, де у новинах політолог-аналітик говорить про те, що міністр Н. незабаром подасть у відставку, і для нас це не більше, ніж припущення. Та варто йому сказати, що міністр Н. незабаром подасть у відставку, тому, що… (будь-яка причина), і робимо для себе висновок, що, швидше за все, так і буде.

Варто зазначити, що, кажучи про прогнози, не можна не зупинитися на питанні віри людини. Річ у тім, що віру можна розглядати як ставлення суб'єкта до подій, теорій, вигадок, коли вони приймаються як достовірні та істинні, або без будь-яких доказів. Предметом віри часто стає те, що відкидається наукою і практичним досвідом людини, наприклад, існування магів, оракулів тощо.

На ступінь нашої з вами навіюваності впливають багато показників, але найважливішим із них є навколишнє середовище, у нашому разі - держава. І чим менш стабільні умови існування людей (політичні, соціальні, економічні), тим ширше поле діяльності різного роду провісників.

Саме середовище, яке оточує кожного із нас і забезпечує всім «прогнозистам» такий багатовіковий успіх, адже кожному із нас хочеться бути хоч трохи впевненим у завтрашньому дні.

Погодьтеся, якщо ворожка передрікає щось хороше, то вона тим самим дарує нам віру у світле майбутнє, а значить, дає сили для боротьби з труднощами. А ось у протилежному разі вона програмує на негатив.

Ще одне. Найбільш невигідними прогнозами вважаються ті, які пов'язані з кінцем світу, оскільки якщо прогноз не збудеться, ворожку чи астролога вважатимуть шарлатанами, а якщо і збудеться, то всім уже буде абсолютно однаково,, хто там мав рацію…

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1270