Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив у четвер на початку зустрічі у Москві з російським колегою Володимиром Путіним про необхідність вибудовування наново відносин між двома країнами.

«Закликаю вас забути, що було між нашими країнами упродовж останніх 5 років, і почати відносини з чистого аркуша», - сказав Азаров.

Азаров заявив, що перед новим українським урядом стоять завдання економічної стабілізації, і для цього створені внутрішні політичні умови: «Вперше у нас немає суперечності між парламентом і урядом, між урядом і Президентом».

«Навпаки, уряд, Президент і парламент націлені на політичну стабілізацію, економічну стабілізацію, і однією із найважливіших умов стабілізації є, безумовно, відновлення у повному об'ємі відносин з Росією. І наш уряд говорить це не просто заради слів, заради гасел - це наша ідеологія. Ми робитимемо все, щоб відновити нашу співпрацю, наші проекти», - заявив Азаров.

«Ми привезли з собою цілу низку відносно нових пропозицій для вас, для вашого уряду. Ми могли б значно оптимізувати роботу і найближчим часом досягти угод. Підписати і показати, що ми можемо конструктивно працювати крок за кроком», - сказав український прем'єр.

«З'являється можливість розвивати нашу співпрацю, вирішувати ці питання, вибудовувати відносини не на рік, а, принаймні, на роки вперед», - зазначив Азаров.

У свою чергу, прем'єр РФ Володимир Путін висловив упевненість, що Україні та Росії вдасться вибудувати взаємовигідну співпрацю.

«Останнім часом у нас і внаслідок світової економічної кризи, фінансової, так, мабуть, і внаслідок складних політичних процесів в Україні, знизився товарообіг, причому значно. Але є всі шанси повернутися на попередні позиції, і більше того - підвищити цю планку», - сказав Путін. На його думку, це буде зробити непросто, але цілком можливо з урахуванням глибокої кооперації і великої залежності деяких галузей одна від одної.

«Нам необхідно докласти деяких зусиль, але це все можливо», - підкреслив Путін. Глава російського уряду наголосив, що цьому сприятиме «велика залежність багатьох галузей одна від одної». Він зазначив, що йдеться про енергетику, промисловість, авіабудування, космічній галузі, співпрацю у ГЛОНАСС.

Путін, звертаючись до Азарова, зазначив, що вони давно знайомі, і висловив надію, що вдасться вибудувати конструктивні, такі, що йдуть на користь нашим народам, торговельно-економічні зв'язки, підкріплені хорошим політичним базисом.

Як повідомляв ForUm, Азаров перебуває у Москві з одноденним робочим візитом. Його супроводжують міністр палива та енергетики Юрій Бойко, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко і генеральний директор Національного космічного агентства Юрій Алексєєв.

Раніше Азаров зустрівся з главою правліния «Газпрому» Олексієм Міллером.

За матеріалами «УНІАН», «Інтерфакс-Україна»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

969