Як стало відомо з протоколу нещодавньої незустрічі першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука з представниками вкладників і позичальників, який опублікував на своїй сторінці у Facebook активіст Іван Карасьов, були прийняті наступні рішення:

1. Напрацювати варіанти посилення виконання банками Закону України «Про мораторій».

2. НБУ підтримує будь компромісне рішення між позичальниками і банками щодо реструктуризації валютних кредитів.

3. Запропонувати НБУ проект «Бюро фінансових розслідувань».

4. Розглянути можливість включення членів комітету вкладників і позичальників у тимчасові адміністрації і ліквідаційні комісії проблемних банків.

5. Організувати 17 грудня зустріч комісії громадської ради з питань банків, що визнані неплатоспроможними, з представниками Фонду гарантування вкладів щодо можливості фізичній особі погашати кредит своїм депозитним вкладом в тому ж банку, якщо цей банк внесений до категорії неплатоспроможних.

6. Кредит фінансування VAB-банку у сумі 1,2 млрд. гривень був виданий виключно для погашення банком заборгованості перед своїми вкладниками.

7. На громадських засадах включити в роботу з удосконалення «гарячої лінії» НБУ членів комітету вкладників і позичальників.

8. До 19 грудня організувати зустріч членів комітету вкладників і позичальників, представників НБУ, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради, постійного представника МВФ в Україні, представників банківських асоціацій щодо напрацювання механізмів спрощення курсової різниці після реструктуризації валютних кредитів і щодо докапіталізації банків.

9. Звернутися до банківських асоціацій щодо інформації за валютними кредитами.

Крім того, Іван Карасьов повідомив, що тільки що розпочалося засідання Комітету ВР з банківських питань. Активіст пише, що глава НБУ Валерія Гонтарева його засідання проігнорувала. Крім того, Карасьов повідомляє, що позиція протестувальників незмінна: законопроект, вигідний банкірам, має бути відкликаний з верховної ради. Також, за його словами, глава комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Рибалко офіційно повідомив, що курс долара в Україні становить 23,5 гривень.

Як раніше повідомляв ForUm, у центрі столиці проходить Всеукраїнський багатоденний мітинг позичальників і вкладників банків «Кредитний Майдан проти фінансового рабства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

90