Українці мають забути про курс долара. Таку думку висловив в. о. заступника голови НБУ Владислав Рашкован, повідомляє Finance.ua.

«У Конституції закріплено, що основною функцією НБУ є забезпечення стабільності грошової одиниці. Ми обговорювали це питання з безліччю міжнародних експертів і місій, які у нас працювали, - практично ніде в світі курс не є метою для регулятора», - пояснив Рашкован.

За його словами, НБУ в своїй монетарній політиці має виходити з пріоритетності підтримки цінової стабільності в державі. «При цьому сам по собі курс є одним з інструментів (а не метою) грошово-кредитної політики», - зазначив Рашкован.

«Я вже якось говорив, що, коли ми перестанемо обговорювати цю тему (курс - Ред.), я буду вважати, що реформи банківського сектора вдалися. Тому що американець, прокидаючись вранці, не думає про те, який сьогодні курс долара щодо євро», - вважає в. о. голови НБУ.

Уряд, зазначив Рашкован, має займатися відновленням економіки і збільшенням виробництва якісних товарів, а НБУ - інформаційною політикою.

«(НБУ має - Ред.) впливати на інфляційні очікування людей. Один банкір після кризи 2009 року сказав: в країні, де 50 % заощаджень у валюті, якщо люди будуть думати, що завтра курс буде вище, ніж сьогодні, вони обов'язково куплять долар сьогодні. При цьому підвищуючи попит. Тим самим будуть спонукати до зростання вже завтрашній курс. Тому завдання НБУ - вибудовувати комунікацію з людьми, компаніями, фінансовими установами так, щоб вони розуміли, що ціни на товари в країні будуть перебувати на якомусь певному рівні. Це і називається таргетування інфляції», - сказав Рашкован.

«Ми будемо прагнути до забезпечення стабільності цін. Нам в цьому допомагають фахівці з Чехії, які дуже вдало пройшли цей процес свого часу. Все починається з побудови правильних моделей. Ми будемо йти від ручного управління ринком. НБУ необхідно буде підібрати відповідний інструментарій для контролю інфляції», - резюмував Рашкован.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

78