Міжнародний валютний фонд заявив, що Україні не вистачає фінансової допомоги в розмірі $ 15 млрд, і попередив, що західним урядам потрібно знайти їх у найближчі кілька тижнів, щоб уникнути краху програми, пише «Капітал».

Висновок МВФ підкреслює критичний стан економіки України та обсяг витрат на підтримку України, яка продовжує боротися з сепаратистами, які підтримуються Росією, в своїх східних областях. Ці кошти потрібні Україні на додаток до розрахованої до 2016 р. програми допомоги МВФ у розмірі $ 17 млрд, про яку оголосили в квітні.

За правилами МВФ, фонд не зможе спрямувати кошти, якщо не впевнений, що країна-одержувач здатна виконати свої фінансові зобов'язання в наступні 12 місяців. Тому фонд навряд чи зможе надати кошти Києву, поки той не заповнить нестачу в $ 15 млрд.

Близькі до переговорів західні чиновники кажуть, що таке значне збільшення допомоги підтримує небагато хто, оскільки Київ зволікає з економічними й адміністративними реформами, визначеними у програмі. «Буде непросто, - сказав один з учасників переговорів. - У них не так багато грошей».

Ознайомившись із заявою МВФ джерела кажуть, що брак виник у зв'язку зі скороченням валового внутрішнього продукту України на 7 %, а також скорочення експорту в Росію, найбільшого торговельного партнера України, що призвело до масштабного відтоку капіталу та скорочення валютних резервів центрального банку. До початку конфлікту на охоплені війною східні регіони припадало приблизно 16 % ВВП України.

Якщо Київ не отримає додаткову допомогу, йому доведеться скорочувати бюджет або оголошувати дефолт за державними боргами. З початку програми допомоги в квітні Україна отримала $ 8,2 млрд від МВФ та інших міжнародних кредиторів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30