Серед непопулярних заходів для виходу із кризи - підвищення тарифів на газ та збільшення пенсійного віку. Таку думку висловив Forum'у економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов.

«Крок до життя за коштами лежить в двох речах. Це подолання дефіциту «Нафтогазу» і Пенсійного фонду. Як би це не було сумно. Коли я це кажу, мене підтримає буквально два відсотки населення - це або студенти, або ті, хто погано чує», - зазначив експерт.

«Йдеться про те, що якщо на сьогодні стоїть завдання зробити бездефіцитним нафтогазовий баланс, тобто - бюджет «Нафтогазу», то нам потрібно в два-три рази піднімати тарифи для споживачів - громадян та теплокомуненерго, паралельно забираючи там перехресне субсидування. Проблема субсидування серйозна, і яким буде пояснення від уряду - я не знаю. Але проводити реформу - це подорожчання внутрішньої ціни на газ втричі», - пояснив Блінов, додавши, що потрібно проводити антимонопольну політику, розвивати великі підприємства.

«Я бачу спроби керівництва «Нафтогазу» зберегти єдиного «монстра», не допустити його розбивки на п'ять (структур - Ред.), зробити якусь реформу, яка убезпечить діяльність «Нафтогазу» ще на кілька років. Але один з елементів реформи - це розбивання таких монстрів, щоб було чітко зрозуміло, де є ці «ями» дефіциту», - уточнив економіст.

«Щодо Пенсійного фонду - це різкий підйом стажу. Насамперед - серед силовиків. Йдеться про те, що потрібно додавати ще десять років до стажу. Це означає, що для тих, хто пов'язав себе з військовою або силовою професією, стане неможливим вихід на пенсію в 43-45-47 років. Цей стаж буде підніматися ще на 10 років», - пояснив Блінов, зазначивши, що цю норму поки не будуть застосовувати до інвалідів війни та учасників АТО, хоча це і може призвести до судових позовів про несправедливе ставлення до учасників різних воєн.

При цьому, за словами Блінова, питання загального підняття пенсійного віку поки тільки обговорюється.

«Мова про те, що демографічна ситуація така, що питання підвищення пенсійного віку стосується насамперед жінок. Але ми пам'ятаємо великий негатив, пов'язаний з реформою 2011 року, коли жінкам підвищили пенсійний вік з 55 до 60 років. Потрібно проводити серйозну роботу з населенням, показувати, що буде в разі відсутності таких реформ», - підсумував економіст.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202