Програма уряду спрямована на економію, а не на розвиток. Таку думку висловив Forum'у політолог Юрій Кочевенко.

«Програма несе яскраво виражений економний, а не економічний ухил. Зважаючи на те, що іншого виходу просто немає. Масові скорочення по всіх напрямах, крім одного, який, навпаки збільшується - це військове спрямування. На цьому етапі подібні дії є необхідними, складно уявити, яка може бути альтернатива», - зазначив Кочевенко.

Серед недоліків програми політолог виділив відсутність джерел для зростання економіки.

«Для мене є негативним той факт, що з одного боку, економія, з іншого - ми не бачимо, звідки буде зростання, оновлення, розвиток. Ми не бачимо ні послаблення для бізнесу, ні зменшення податків для реального сектору економіки, ні інших дій, на це спрямованих. Зараз уже говорять про азаровський принцип - щоб корова давала більше молока і менше їла, її треба більше доїти і менше годувати», - пояснив Кочевенко, додавши, що вважає позитивним моментом проставлені в програмі дій КМУ, визначені дедлайни, за якими можна контролювати уряд.

Також Кочевенко висловив думку, що єдине, що потрібно уряду для проведення реформ - його політична воля.

«Влада консолідована і все, що потрібно для проведення реальних реформ - її політична воля. Сьогодні у складній ситуації економічній і політичній, ми можемо констатувати, що влада, яка нещодавно стала владою, має всі інструменти, щоб реалізувати свою програму. Нарікати буде ні на кого: і абсолютна більшість у парламенті, і Президент, і прем'єр-міністр, між якими немає явного конфлікту і протистояння, як це було під час Помаранчевої революції», - уточнив політолог.

Серед головних необхідних реформ політолог назвав децентралізацію влади, а також правоохоронну та судову реформи.

«Є цілий ряд дій, які можна робити, незважаючи на загальну складність ситуації. Війна або складна економічна ситуація не може бути виправданням в їх відкладенні. Це децентралізація влади, реформа правоохоронних органів і судової системи. А також - реформа охорони здоров'я, яка була заявлена і яку можна робити», - уточнив Кочевенко.

Політолог зазначив, що час покаже, чи готові нинішні політики до реальної роботи.

«Наскільки вистачить політичної волі у нинішньої еліти - треба дивитися. При тому, що ці кроки робити необхідно, на них є запит суспільства, ми бачимо бажання пригальмувати, не йти до кінця, а залишити для себе якісь «кватирки», щоб продовжити реалізовувати свої інтереси», - зазначив Кочевенко.

На думку експерта, терміни, закладені в Програмі дій уряду, надмірно оптимістичні.

«Ті терміни, які закладені в програмі уряду, я вважаю надто оптимістичними. Так, треба позначати, коли ми станемо жити краще, але не думаю, що у 2015 році ми побачимо реальне зростання. Це буде не раніше 2018 року, за умови, що не буде якихось зовнішніх чинників, які значно погіршать ситуацію», - підсумував політолог.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44