Влада Євросоюзу вважає недавню заяву президента РФ Володимира Путіна про те, що Росія не має наміру продовжувати реалізацію проекту «Південний потік», неофіційною.

Вона має намір домагатися прояснення ситуації. Рішення було прийняте на зустрічі заступника голови Єврокомісії Мароша Шефчовича з керівниками енергетичних відомств Австрії, Болгарії, Греції, Італії, Румунії, Словенії та Хорватії.

«Держави - члени ЄС, які мають безпосередній стосунок до проекту, відзначають неофіційний характер цієї заяви і попросили заступника голови прояснити ситуацію з російською стороною», - говориться в спільній заяві, опублікованій за підсумками зустрічі.

При цьому представники низки країн висловили надію, що «Південний потік» ще може бути побудований, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Зокрема, заступник міністра економічного розвитку і енергетики Італії Клаудіо де Вінченті зазначив, що, якщо Росія передумає, сторони можуть повернутися до переговорів.

Як повідомляв ForUm, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія в нинішніх умовах не може продовжувати реалізацію «Південного потоку».

У зв'язку з цим «Газпром» вирішив вкладати кошти в будівництво «Блакитного потоку» (по дну Чорного моря до Туреччини. - Ред.), заявивши про зміну стратегії щодо європейського газового ринку.

Європа обрала новий пріоритетний проект газопроводу «Південний газовий коридор» (ПГК), яким у ЄС повинен піти газ з Каспійського регіону.

Нагадаємо, проект «Південний потік» вартістю 15,5 мільярда євро був розрахований на постачання в Європу 63 мільярдів кубометрів газу в рік. Трубопровід повинен був пройти через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи. Передбачалося, що транспортування газу почнеться в кінці 2015 року. Газопровід планувалося прокласти по території Болгарії, Сербії, Угорщини, Австрії, Італії та Словенії. Про бажання брати участь у проекті заявляла також Македонія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47