Глава Національного банку України озвучила інформацію, яка дещо шокує: її золотий запас досяг нової нижчої точки - майже нуля, пише RT. З початку року золотовалютні резерви скоротилися майже в 16 разів, що викликає питання, куди ж воно все поділося?

«Офіційна статистика Національного банку показує, що кількість золота в сховищах різко впала, і незрозуміло, куди воно поділося. На початку цього місяця обсяг золота становив близько $1 млрд або 8 відсотків від загальних золотовалютних запасів», - заявила глава НБУ Валерія Гонтарева.

Згідно з останніми наявними даними, станом на 1 листопада валютні резерви становили $12,6 млрд - відповідно, національний золотий запас України становить 123,6 млн доларів. Ця цифра суперечить $988,7 мільйонам, які мали б залишитися, якщо співвідношення золота до загального резерву становить 8 відсотків.

За однією з версій, після перевороту і зустрічі прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з президентом Обамою, Україна вирішила перемістити свої золоті запаси в США.

Наприкінці лютого обсяг золота становив $1,8 млрд, або близько 12 відсотків запасів. «Центральний банк повідомляв, що резерви становили $1,6 млрд у липні та серпні, а у вересні - $1,7 млрд», - зазначає видання.

За даними Міжнародного валютного фонду, в жовтні банк був змушений продати золота на суму $874 млн, щоб обслуговувати вітчизняні і закордонні державні борги.

Видання нагадує, що одна з основних функцій Національного банку України - накопичувати і зберігати валютні резерви, дорогоцінні метали.

У травні попередній глава банку Степан Кубів повідомив, що Україна планує використати частину першого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду на збільшення золотих та валютних резервів, щоб стабілізувати слабку гривню.

«Банк припинив підтримку валюти у середині листопада, коли вона потрапила в зону вільного падіння, - зазначає видання. - З початку року гривня втратила 50 відсотків вартості до долара... Економіка України вийшла з-під контролю відтоді, як революція і війна охопила країну. Новий уряд зіткнувся з рекордно низькими запасами, захмарною інфляцією, скороченням зростання, браком природного газу, і дефолтом за боргами, що насувається».

Нагадаємо, з кінця 2010 року до початку 2013 року, коли був главою Нацбанку Сергій Арбузов, запаси золота в резервах НБУ збільшилися з 27,5 тонн до 35,5 тонн. Вартість усього металу за цей же час зросла з $1,2 млрд до $1,9 млрд. Максимум був досягнутий на початку цього року, коли Нацбанк України володів 42,6 тоннами золота.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом