В Україні немає технологічної культури. Таку думку висловила Forum'у координатор Аналітичного центру Аграрного союзу України Лариса Старикова, коментуючи заяву Міністерства агрополітики про те, що близько 90-95% українських підприємств м'ясної галузі не відповідають стандартам Європейського Союзу.

«Питання досить складне. Все впирається у технологічну культуру, яка у нас низька і якій приділяється недостатня увага. А технологічна культура, своєю чергою, низька тому, що технологія відсутня як елемент економіки підприємства, ніяк не відображається на рівні бухобліку. До технологій у нас не дуже готова взагалі економіка. І те, що продукція нашої м'ясної галузі не відповідає стандартам - це наслідки», - зазначила Старикова.

При цьому аналітик акцентувала, що виділення коштів із державного бюджету для модернізації м'ясних виробництв ситуацію не врятує.

«Про те, що держава має виділити суму грошей на модернізацію - потрібно забути. Ці суми повинні з'являтися з грошового простору, з нормальної ринкової економіки. Держава має створити закони, розповісти про необхідність модернізації, створити інвестиційний клімат. Роль держави не така пряма, як просто дати гроші», - пояснила Старикова, додавши, що швидкими способами проблему стандартів якості української м'ясної продукції вирішити не вдасться.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22