В Україні укрупнення банківської системи повинно відбуватися за рахунок злиттів і поглинань. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив президент Центру антикризових досліджень, перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

«Однозначно в Україні укрупнення банківської системи потрібне. Кількість банків буде зменшуватися. У нашій країні їх було понад 200, формально працювали близько 180 до кризи. Але головна проблема не в тому, що їх багато, а в тому, що сама система подрібнюється, і банки стають малостійкими, що і показала криза», - сказав Жаліло.

На його думку, банківську систему оздоровлять злиття.

«Укрупнення має відбуватися шляхом злиттів і поглинань. Це не катастрофічний процес, адже мова не йде про те, що на банк кидають бомби. Повинен відбуватися об'єктивний процес злиття або поглинання банківського капіталу, включаючи зобов'язання перед вкладниками. Тобто для українців у цьому немає нічого страшного. Для вкладника краще, щоб банк не через ліквідацію проходив, а купувався кимось іншим. Тоді ймовірність повернення коштів більша. Але плани НБУ (щодо зменшення кількості банків у країні. - Ред.) не повинні бути предметом гучних заяв, особливо в умовах чутливості політикуму і громадськості, не завжди виважених коментарів ЗМІ», - пояснив він.

Нагадаємо, що перший заступник глави НБУ Олександр Писарук заявив про те, що в Україні скоротиться кількість банків. «Понад 100 (банків - ред.) з економічної точки зору Україні не потрібно», - вважає він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27
Теги