Україна після падіння ВВП за підсумками 2014 року на рівні 6,5%-7%, у 2015 році може сповільнити падіння, досягнувши значень 2,5-4%, повідомив президент Європейської бізнес асоціація (ЄБА), генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала на прес-конференції у Києві в четвер.

«Ми прогнозували на цей рік падіння ВВП на 8%, зараз за результатами третього кварталу цей прогноз буде дещо покращено. Здебільшого це за рахунок сільського господарства ... та експорту цукру. Четвертий квартал буде дещо гіршим. Але за прогнозу в падінні на 8%, ми не припускали, що не відновляться заводи в зоні АТО. Зараз ми бачимо, що з середини жовтня на якусь частину своєї потужності (20-40%) вони працюють, тому падіння ВВП у районі 6,5%-7%», - сказав він, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Разом із тим, говорячи про прогнозні показники на 2015 рік, експерт зазначив, що значний вплив на темпи розвитку економії матиме серйозний спад у 2014 році.

«Після такого падіння у першому півріччі економіка, звичайно ж, буде падати, а з другого півріччя ми очікуємо невеликого зростання», - додав він.

В ЄБА у своєму прогнозі розділили Україну на дві частини: із зоною окупованих територій і без.

«У цій зоні (окупованій - ІФ) падіння, звичайно, набагато істотніше. Якщо взяти всю Донецьку та Луганську області повністю, то там падіння ВВП цього року буде на рівні 25%,і наступного року ми очікуємо падіння на рівні 22%. А решта України - то наступного року ми очікуємо «мінус» 2-4% ВВП на неокупованій території», - додав Фіала.

Нагадаємо, в липні-вересні 2014 року реальний валовий внутрішній продукт за оперативними даними знизився на 5,1% порівняно з аналогічним періодом 2013 року (в постійних цінах 2010 року).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

73