Відмова банків клієнтам продавати іноземну валюту у рамках дозволеного Національним банком ліміту означає частковий дефолт банківської системи України. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив політолог Дмитро Джангіров.

«Національний банк як регулятор може вводити певні правила. В той же час і банки можуть їх вводити. Але, не заглиблюючись у питання, це (відмова продавати валюту - Ред.) означає де факто частковий дефолт української банківської системи. Тому що долар перестає бути вільно конвертованою валютою. В повній мірі цього слова в межах України», - зазначив Джангіров.

За словами політолога, така ситуація невигідна ні українцям, ні іноземним партнерам.

«Це дуже поганий показник, який не радує інвесторів, представництва іноземних компаній. А також - громадян України. Адже в таких умовах втрачають сенс, наприклад, усілякі візові послаблення, на які ми розраховуємо. Якщо людина не може купити євро для поїздки в Європу - навіщо їй ця поїздка?», - пояснив Джангіров.

При цьому політолог підкреслив, що «цей показник говорить про некомпетентність нового керівництва НБУ».

«Не можна було призначати головою Нацбанку інвестиційного банкіра, яким є Гонтарева (Валерія Гонтарева - нинішній глава НБУ-Ред.). Різниця між фінансовим та інвестиційним банкінгом - як між великим і малим тенісом. Є сітка і м'яч, але це дві різні гри. І ось вона з малого «тенісу» перейшла у великий і намагається грати в цю «гру». Виходить не дуже. Вона регулярно змінює правила «гри», - зазначив Джангіров.

Нагадаємо, прес-секретар «Приватбанку» Олег Серга, відповідаючи на інформаційний запит ForUm'у, повідомив, що у «Приватбанку» продаж валюти відкритий тільки для клієнтів, які хочуть купити валюту для валютних депозитів - у сумі, що не перевищує обмеження НБУ (еквівалент 3 000 грн на клієнта на день).

«Також банк продає клієнтам іноземну валюту для погашення кредиту в сумі, що не перевищує борг за кредитним договором, відкритим у цьому ж банку», - додав він.

«Зазначимо, що обсяг купівлі валюти банками на сьогодні становить незначні обсяги, які нижче обсягів продажу валюти населенню навіть з урахуванням введених раніше НБУ обмежень», - зазначив прес-секретар «Приватбанку».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

96