У жовтні міжнародні резерви Національного банку скоротилися майже на чверть - до $ 12,6 млрд. Вони не падали до такого низького рівня з березня 2005 р. В цілому з початку року засіки НБУ зменшилися на $ 7,8 млрд. Якщо Нацбанк на додачу до газових платежів зважиться на підтримку гривні, що стрімко дешевшає, резерви знову оновлять антирекорд, пише «Капітал».

Золотовалютні резерви (ЗВР) були найбільш виснажені боргами НАК «Нафтогаз України». Як пояснили в НБУ, майже $ 2 млрд з $ 3,8 млрд, які ЗВР втратили в жовтні, пішло на погашення єврооблігацій компанії, а також на оплату природного газу від європейських постачальників. Крім того, в ході інтервенцій на аукціонах НБУ продав $ 1,185 млрд. Ще $ 641 млн витрачено на погашення і обслуговування державного та гарантованого державою боргу в інвалюті. У тому числі $ 233 млн сплачено Міжнародному валютному фонду. Поряд з цим надходження в резерви були несуттєвими - всього €40 млн, отримані в результаті розміщення валютних ОВДП.

Виплати «Нафтогазу», який купує валюту безпосередньо у Нацбанку, будуть продовжувати з'їдати залишки українських ЗВР до кінця року, відзначає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. 4 листопада Кабмін дозволив нацкомпанії використовувати кошти з $ 3,1 млрд, зарезервованих на рахунку в НБУ, для погашення заборгованості перед «Газпромом» за поставлений газ. Того ж дня «Нафтогаз» перерахував російському «Газпрому» $ 1,45 млрд за закуплений у листопаді-грудні 2013 р. газ. Ще $ 1,65 млрд повинні бути перераховані до кінця грудня за газ, придбаний у квітні-червні 2014 р. Крім того, НАК повинна зробити передоплату за постачання в листопаді. «Газпром» виставив рахунок за листопад за ціною, сформованою з урахуванням знижки - $ 378. Зараз, отримавши цей рахунок (в п'ятницю. - «Капітал»), українська сторона повинна буде внести передоплату у найближчі дні», - заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак. За його словами, рахунок виставлений на 2 млрд куб. м, таким чином розмір платежу повинен скласти $ 756 млн.

Правда, загальна сума в $ 3,8 млрд може бути неповністю взята з ЗВР до кінця року. Як уточнив Новак, українська сторона має право виплачувати передоплату за листопад частинами. Але навіть за умови, що НАК обмежиться проведеною покупкою $ 1,45 млрд у НБУ, до кінця року резерви можуть обвалитися до $ 10-11 млрд, вважає керівник аналітичного департаменту ІК SP Advisors Віталій Ваврищук. За його словами, Україні ще належить виплатити у листопаді-грудні $ 550 млн за валютними ОВДП і $ 190 млн - МВФ. Водночас надходження в резерви будуть обмежені. Значно вплинути на обсяг ЗВР до кінця року зможе лише МВФ, якщо встигне прийняти за цей час рішення про виділення об'єднаного третього і четвертого траншів на загальну суму 1,8 млрд SDR ($ 2,7 млрд).

ЗВР можуть встигнути оновити дев'ятирічний мінімум ще до кінця поточного року не тільки через газові платежі, а також якщо не припиниться стрімкий обвал курсу нацвалюти. Офіційний курс гривні знизився з 12,95 USD / UAH у вівторок до 14,47 USD / UAH у п'ятницю.

Функціонування української економіки залишається під питанням доти, доки не буде намацано новий рівноважний курс. «Якщо ринок не впорається, нам доведеться посилити адміністративні заходи і знову почати проводити інтервенції, але ми сподіваємося, що ринок знайде свою нову рівновагу», - пообіцяла у п'ятницю голова Нацбанку Валерія Гонтарева. Регулятор має намір обговорити ці кроки з керівниками 40 найбільших банків сьогодні, 10 листопада.

Якщо валютні аукціони в нинішньому форматі не становлять суттєвої загрози валютним запасам Нацбанку, оскільки їх обсяг обмежений сумою в $ 10 млн в день, то інтервенції проводитимуться в збиток резервів. Так, за вересень-жовтень регулятор витратив на валютні інтервенції лише через аукціони $ 1,6 млрд. Якщо НБУ зважиться на аналогічні витрати у майже два місяці, що лишилися до кінця року, обсяг ЗВР знизиться до критичного рівня - покриття двомісячного імпорту. Крім того, ці інтервенції можуть виявитися просто неефективними. «Якщо в жовтні при великих резервах і більш оптимістичних очікуваннях інтервенції більш ніж на мільярд не допомогли утримати гривню від девальвації, то при нинішніх обсягах ЗВР проводити великі інтервенції було б безглуздим розбазарюванням резервів», - вважає Ваврищук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом