Заборона на дострокове зняття депозитів могла би врятувати банківську систему України. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Для вкладників ідея про заборону на дострокове зняття депозитів не радісна. Але для нашої банківської системи, яка переживає масовий відтік вкладів, це було б порятунком. НБУ вигідніше рятувати банки, ніж виплачувати вкладникам до 200 тис. грн, які гарантуються державою», - переконаний Старинець.

Економіст висловив думку, що ця заборона не запроваджувалася через парламентську передвиборну кампанію.

«Ніхто не хотів мати високий відсоток негативно налаштованих українців. Всі знають про ситуацію з банком «Форум». Його вкладники ходили і скандалили, порушували цю проблему. Щоб таких вкладників не було в десятки разів більше (адже в найближчі 2 роки 80 банків підуть з ринку), регулятор пішов по лінії найменшого опору. Ніхто не хоче говорити правду. Нам влаштовували віртуальну реальність добробуту», - вважає він.

«Пора говорити правду: нас чекають збільшення податків, цін, тарифів та рівня безробіття. Це об'єктивні речі, які чекають нас у перспективі. Я не кажу, що влада винна у цьому на 100%. Але поки немає підстав говорити, то події будуть розвиватися по-іншому. У нас вийшло замкнуте коло. Позичати ми вже не можемо, адже якщо вийдемо на ринок, потрібно буде платити 15% річних. Експорт наростити в країни ЄС та інші також немає можливості. Ті 5 мільярдів, які ми втратили в торгівлі з РФ, не компенсуються. Економіка з тіні не виводиться, адже це довгий і болісний процес. Для цього потрібно ухвалювати закони, а Рада збереться лише до грудня. Об'єктивних передумов для побудови замків з піску у нас немає», - сказав економіст.

Нагадаємо, що експертне співтовариство протягом останніх кілька місяців пропонує НБУ ввести заборону на дострокове зняття депозитів.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33