В Україні має місце зачистка банківського ринку. Таку думку ForUm'у висловив член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності, народний депутат Андрій Пінчук, коментуючи той факт, що в НБУ спрогнозували ліквідацію 68 банків.

«У ситуації, коли в країні економічний колапс, з курсом таке відбувається, додавати ще одну проблему, штучно створюючи її для банків, абсолютно неправильно. Це схоже на цілеспрямовану зачистку», - заявив він.

За словами Пінчука, тема зачистки банків давно обговорюється. «Був навіть негласний план: чи не два банки в день «класти». Але через вибори було зроблено пауза. Ідея «класти» невеликі банки - абсолютна дурість. Так, там є невеликі порушення, але у НБУ є всі важелі боротьби з ними», - розповів він.

Крім того, за словами Пінчука, це буде ще одним серйозним ударом по довірі населення до банківської системи. «Вбиваючи невеликі банки, ще більше підривають довіру людей. Думаю, це всі прекрасно розуміють. Але в діях НБУ присутній великий цинізм», - акцентував парламентарій.

«Думаю, що ця ініціатива може виходити не з України. Що міжнародні фінансові інституції, до яких близька глава НБУ, диктують їй такі умови, а вона їх виконує», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28