Заява глави Національного банку України про проведення оплат за газ із золотовалютних резервів посилить негативні настрої українців. Таку думку висловив Forum'у голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Оголошувати на весь світ, що ми платитимемо за газ не ресурсами «Нафтогазу» і навіть не ресурсами державного бюджету України, що й повинно відбуватися, а вже ресурсами золотовалютного резерву Національного банку - це означає виводити на поверхню те, що «Нафтогаз» - банкрут, держбюджет України - банкрут, бо будемо платити із золотовалютних резервів. Навіть якщо б ситуація була такою, то про неї ніяк не можна говорити, це не та інформація, яка повинна бути публічною», - зазначив Новак.

За його словами, всі заяви нинішнього глави Нацбанку сприяли панічним настроям у країні.

«Від глави НБУ (Валерії Гонтаревої - Ред.) вже прозвучало стільки заяв, які тільки підживлюють паніку й негативні очікування, що тільки за цими заявами можна прорахувати, скільки після них було чергових коливань девальвації гривні», - сказав економіст.

«Вкотре вона (Гонтарева - Ред.) публічно говорить те, що тільки провокує продовження негативних настроїв та очікувань», - підсумував Новак.

Нагадаємо, на брифінгу 3 листопада Валерія Гонтарева заявила журналістам, що НБУ домовився з МВФ про можливість здійснювати оплати за газ безпосередньо із золотовалютних резервів НБУ.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом