В Україні заборону на дострокове зняття депозитів необхідно було ввести ще в березні. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Борис Кушнірук.

«В Україні дуже затягнули з ідеєю ввести заборону на дострокове зняття вкладів. Це потрібно було робити ще багато місяців тому. В нинішньому стані сильної турбулентності робити вигляд, що порушуються права громадян, нелогічно. У нас щодня порушуються права українців у зв'язку з тим, що їх убивають», - сказав Кушнірук.

На його думку, відсутність заборони призвела до паралічу банківської системи.

«Якщо не запровадити цю заборону, то потрібно розуміти наслідки. Українці намагаються забрати гроші і створюють неліквідність банків. Тобто вони не можуть виконувати свої зобов'язання, банківська система паралізується. Стрімке зняття депозитів призвело до того, що банки залишилися неліквідними, а отже, НБУ змушений давати рефінансування. Якби обмеження було введене з березня, ситуація була б іншою», - вважає він.

Нагадаємо, що експертне співтовариство протягом останніх кілька місяців пропонує НБУ ввести заборону на дострокове зняття депозитів.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35