Відсутність курсового регулювання посилить тиск на гривню. Таку думку кореспонденту Forum'у висловила перший заступник голови парламентського Комітету з питань бюджету народний депутат України Оксана Калетник.

«Відсутність послідовного регулювання з боку НБУ призведе ще до більшого тиску на гривню. Від цього найбільше постраждає населення, враховуючи, що індексацій та підвищення соціальних виплат не передбачається. І це все, на превеликий жаль, призводитиме до загострення ситуації в країні, оскільки населення кинуте напризволяще», - акцентувала вона.

На думку заступника голови бюджетного комітету, НБУ приймає стрибкоподібні рухи: спочатку регулює, потім не регулює.

«Коли курс регулюється, то чому заробляє на цьому певна частина банків. І це відомий факт. Озвучувалося, що близько мільярда гривень було зароблено в період регулювання курсу за рахунок різниці офіційного курсу і того, що встановлюється чорним ринком», - додала Калетник.

«Чому регулятор поводиться таким чином - питання більше до професійних якостей і логіки дій керівництва НБУ. Я знаю Валерію Гонтареву ще з часів бізнесу. Національний банк - це не зовсім банк. Це регулюючий орган. Він регулює процеси, насамперед фінансово-банківського сектору. Чи досить того досвіду, який має пані Гонтарева, для виконання цих функцій - мені складно сказати. І чи приймає вона сьогодні самостійно рішення або діє в рамках чиєїсь стратегії - це питання треба поставити їй», - зазначила парламентарій.

Калетник також підкреслила, що для регулювання також потрібен стійкий золотовалютний запас. «Його немає, враховуючи, що експортна складова у нас просіла. І сьогоднішня ситуація призводить до виникнення хаосу на ринку. При цьому додається ще досить дивна позиція регулятора щодо банківської системи. Я не знаю, який принцип використовується в плані запровадження санкцій, особливо до групи російських банків. З точки зору патріотизму - це добре. Але з точки зору ринку - не дуже, оскільки це 30% ринку банківських послуг. І виводячи їх з ринку, потрібно думати, чим це вакуум наповнити», - пояснила нардеп.

«На мій погляд, приймаючи рішення, регулятор дивиться на ситуацію в короткостроковій перспективі, не оцінюючи, до чого ті чи інші дії призведуть у середньостроковій перспективі. І я мовчу про довгострокову. Але, природно, над ним тяжіє і позиція МВФ, який диктує відпустити курс у вільне плавання, перестати його регулювати. Думаю, гривня продовжить падати», - підсумувала Калетник.

Як раніше повідомляв ForUm, 5 листопада Національний банк України знизив офіційний курс гривні до долара на 54 копійки - до 13,49 грн. У свою чергу, на міжбанківському валютному ринку в середу, 5 листопада, курс знизився до 14 грн/$1 - з 13,30 грн/$1 у попередній робочий день.

5 листопада НБУ з 14:00 послабив офіційний курс гривні майже на 46% - до 13,955672 грн/$, оновивши історичний мінімум.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26