Ціна на бензин в Україні не знижується через проблеми на валютному ринку. Таку думку висловив ForUm'у президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Якщо б у нас нормально працював валютний ринок, то ціна на бензин мала б бути 14 гривень», - зазначив він.

«Якби наші нафтотрейдери могли спокійно купувати валюту, тоді дійсно можна було б забезпечити зниження цін. Але на сьогоднішній момент нафтотрейдери пояснюють так - або продавайте нам валюту, і ми знизимо (ціну на паливо - Ред.), або ми змушені закладати так званий ризик на можливу девальвацію. Тобто зараз їм долар обходиться не у 13, а в 14 (гривень - Ред.). Відповідно, якщо вони змушені дорожче купувати валюту - це відбивається на цінах», - пояснив Охріменко.

При цьому аналітик зазначив, що в цій ситуації Антимонопольний комітет не здатний вирішити проблему.

«Пред'являти претензії нафтотрейдерам складно. Навіть Нацбанк зараз офіційно заявляє, що він може задовольнити тільки 50% заявки імпортерів (на валюту. - Ред.) А Антимонопольний комітет може тільки висловити свої претензії. - Ред.), але він же не продає валюту», - акцентував експерт.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що очікує зменшення цін на нафту і нафтопродукти, зокрема бензину в Україні через зниження світових цін на нафту.

Антимонопольний комітет повідомив, що після проведених ним розслідувань про зловживання монопольним становищем на ринку нафтопродуктів, вважає обґрунтованою ціну на бензин європейської якості марки «А-95» на рівні 14,1 грн/л.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом