Новообраний парламент повинен взяти на себе відповідальність за Державний бюджет на 2015 рік. Таку думку Forum'у висловив член парламентського бюджетного комітету, народний депутат від фракції партії «УДАР» Павло Різаненко.

«Держбюджет на 2015 рік повинен ухвалювати парламент нового скликання. Інакше вийде, мовляв, не ми його ухвалювали, і відповідальність не несемо. Так бути не повинно, з популізмом і перекладанням відповідальності потрібно закінчувати», - упевнений він.

Різаненко також підкреслив, що Верховна Рада сьомого скликання не повинна зволікати з початком роботи та ухваленням держбюджету. «Кожен день на вагу золота. Якщо 10 листопада будуть підбиті підсумки виборів, то через тиждень новообрані депутати повинні скласти присягу і має бути засідання парламенту. Відразу можна починати займатися бюджетом, а до Нового року ще багато часу», - акцентував парламентарій.

«Але нагадаю, у нас є проблема з Кабміном, який не подав проект бюджету до 15 вересня. Сподіваюся, проект буде поданий, і новий парламент його ухвалить у 2014 році», - додав він.

Нагадаємо, згідно з бюджетним законодавством, Кабмін до 15 вересня повинен внести на затвердження Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік, чого не було зроблено. Однак уряд відмовився вносити у Раду держбюджет-2015, мотивуючи це необхідністю спершу ухвалити податкову і бюджетну реформу.

Екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов зазначив, що ця затримка ускладнює процес економічної стабілізації в країні і може мати, без перебільшення, катастрофічні наслідки.

«Стурбованість викликає той факт, що ухвалення бюджету може відбутися нашвидкуруч, без належного аналізу макроекономічних показників у країні», - зазначив він, пояснивши, що у разі зриву розгляду проекту бюджету на 2015 рік у парламенті країна житиме згідно з показниками, закладеними у бюджет на 2014 рік.

«Є такий варіант розвитку ситуації, коли в разі зриву бюджетного процесу країна залишається жити за програмою бюджету попереднього року. Однак у цій ситуації такого допустити не можна. За поточний рік відбулися значні зміни в національній економіці: змінилися макропоказники, гривня втратила стабільність, Україна перебуває в постійному стані запозичення кредиторських коштів. Отже, жити згідно із бюджетом 2014 року Україна не зможе», - попереджає Арбузов.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23