Вітчизняні оцінювачі просять главу Нацбанку Валерію Гонтареву повернути їм право працювати з фінустановами, що підлягають рефінансуванню, однак відповіді від НБУ поки не надходило, пише «Капітал».

Зазначається, що відповідні листи до НБУ вже направили Асоціація спеціалістів банківської оцінки України (АСБОУ), Асоціація фахівців оцінки та Українське товариство оцінювачів. «Ми пропонуємо керівництву Нацбанку сісти за стіл переговорів і розробити прийнятні для всіх сторін правила роботи», - вказав президент АСБОУ Сергій Фролов.

Раніше НБУ приймав документи від будь-якого оцінювача, який мав відповідну ліцензію, згадує голова правління Інвестиційно-трастового банку Олександр Подолянко. Але 25 вересня регулятор прийняв постанову № 607, в якій прописав механізм для продовження терміну рефінансування банків. Згідно з документом, із заставами банків можуть працювати тільки структури, які входять у міжнародні мережі аудиторсько-консалтингових фірм або консультантів з нерухомості. Досвід роботи такої компанії на ринку України має становити не менше п'яти років, а її штат налічувати не менше чотирьох оцінювачів, які отримали відповідні свідоцтва. Фахівці повинні мати досвід з оцінки майнових прав за кредитними договорами застави з 2012 по 2014 р.

Раніше Гонтарева неодноразово заявляла, що незадоволена якістю застав, ціна яких часто може бути нижчою порівняно із вказаною в документах, зазначає видання.

«Коли ми переводили один із банків до категорії проблемних, з'ясувалося, що активів під заставу рефінансування з покриттям 0,25 не вистачило навіть на половину суми. Хоча в заставі були кредити першої та другої категорії, проводилася оцінка активів, усе було документально підтверджено. Я вже запросила список оцінювачів, які працювали з цим банком. Хочу поспілкуватися з ними, щоб зрозуміти, яким чином відбувалася оцінка», - сказала Гонтарева.

Екс-співвласник банку «Меркурій» Ігор Когут визнає, що такі випадки відомі. «В Україні працює тисячі компаній і у деяких із них може виникнути спокуса зробити «правильну» оцінку і загубитися», - додав він. Експерт вважає, що у НБУ немає можливості перевіряти оцінку кожної застави.

Рішення Нацбанку погіршить роботу на ринку оцінки, нарікає у свою чергу голова Українського товариства оцінювачів Олексій Амфітеатров. «Усі великі клієнти змушені перейти до міжнародних компаній», - пояснює він. Загалом в Україні працюють 10 тис. оцінювачів та близько 4 тис. суб'єктів оціночної діяльності. Із них тільки з десяток є міжнародними: Deloitte, DTZ, PwC, Colliers, CBRE, EY, BDO, Kreston та ін. Щорічно більше 30 банків проводять оцінку майна для отримання рефінансування, підкреслив Амфітеатров. За даними директора генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олени Щербакової, в 2014 р. кредити Нацбанку залучили 92 фінустанови. Вартість робіт у кожному конкретному випадку може відрізнятися, але в середньому, за підрахунками Амфітеатрова, одне замовлення приносить 0,5-1,5 млн грн.

Захищати українських оцінювачів поки ніхто не планує, зазначає видання. Мін'юст перенаправив «Капітал» до Фонду держмайна України, де повідомили, що ще не виробили позицію з цього питання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228