У найближчі два роки населення України зобов'яжуть платити за енергоресурси ринкову ціну. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявив економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер «Ліги фінансового розвитку» Андрій Блінов.

«У найближчі два роки, хоче Україна чи ні, буде змушена на рівні комунального побуту, домогосподарств платити за енергоресурси ту ціну, яка є. Втрата Донбасу і Криму, а також загальнополітична ситуація тільки прискорили цей процес», - вважає він.

За його словами, Україна втрачає можливість дотувати величезну частину собівартості енергоресурсів.

Блінов зазначив, що за деякими підприємствами теплокомуненерго та домогосподарствами ці дотації іноді досягають ¾ собівартості енергоресурсів.

«Тобто ціна на енергоресурси стане ринковою. Ті, хто її не зможуть платити, а це багато не зможуть робити, будуть відрізані від багатьох із цих благ. І тут, якщо держава не втратить контроль над керованістю, вона зможе використовувати для підтримки домогосподарств газ власного видобутку, можливо, за більш високими цінами, але все-таки не за світовими», - підсумував Блінов.
 

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29