Члени батальйону «Азов», одягнені у військову форму, пройшли Києвом минулого тижня, а тисячі прихильників - деякі в масках - палили смолоскипи та пускали петарди. Про це пише в редакційній статті британське видання The Sunday Times.

«Ми повинні показати Україні порядок і залізну дисципліну», - сказав один із промовців на ультраправому мітингу на честь Української повстанської армії, антирадянської партизанської групи, члени якої були звинувачені у співпраці з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни.

«Азов» і «Правий Сектор», які долучилися до маршу, є двома з багатьох воєнізованих груп, створених урядом України за фінансової підтримки місцевих олігархів для боротьби з сепаратистським заколотом на сході, що підтримується Росією, - пише The Sunday Times. - Ультранаціоналісти, деякі з яких проповідують крайню праву ідеологію, шануються за їхню мужність у битві з сепаратистами, заповнюючи прогалину, складений помилками регулярних сил».

На думку видання, тепер вони хочуть перетворити свої військові досягнення на політичні цілі: деякі з їхніх лідерів готуються бути обраними наступної неділі в перших парламентських виборах після лютневого повалення Віктора Януковича.

«Голосування відбудеться в той час, коли прозахідний уряд Президента Петра Порошенка змушений шукати угоди з Росією, яка, по суті, заморозить конфлікт на сході, залишаючи смугу території в руках прокремлівських сил - до загальної люті націоналістів», - пише газета.

Андрій Білецький, командир «Азова», який очолює групу, що зв’язують з неонацистами, під назвою Соціальна Національна Асамблея, є одним із найбільш відомих кандидатів. Іншими, більш поміркованими націоналістами, які ймовірно стануть депутатами, The Sunday Times називає Семена Семенченка, командира батальйону «Донбас», та Юрія Березу, командира батальйону «Дніпро-1», які приєдналися до нової партії прем'єр-міністра Арсенія Яценюка «Народний фронт». Їх вибір підкреслить політичні розбіжності в країні, яка розкачана приєднанням Криму до Росії та втручанням на сході, в той час, як уряд бореться з корупцією та економічним колапсом.

Опитування показують, що політичний блок Порошенка набере близько 30% голосів, за ним «Народний фронт» Яценюка з 8,7%, що повинно дозволити обом силам сформувати новий уряд. Радикальна партія Олега Ляшка, войовничого націоналіста, як очікується, буде третім переможцем з 7,6%.

«Вибори узаконять прозахідний режим, що виник після революції на Майдані, яка позначила кінець Януковича, - зазначає The Sunday Times. - Але підстав для оптимізму небагато. Економіка України, як очікується, скоротиться на 9% цього року, а уряд значною мірою залежить від екстрених кредитів Міжнародного валютного фонду та ЄС».

«Переговори між Порошенком і президентом Росії Володимиром Путіним завершилися в п'ятницю без рішення про те, як розв’язати кризу. Путін сказав, що вони досягли «прогресу» в давній суперечці про постачання російського газу в Україну, але питання про те, як Київ виплачуватиме £ 2,8 млрд боргу Москві, залишилися, - зазначає газета. - Західні країни, які підтримали зміну режиму в Україні і запровадили санкції стосовно Росії, побоюються, що економічна криза і політична нестабільність зробить неможливим реалізацію необхідних структурних реформ та викорінення корупції».

«Британська делегація, яка відвідала Київ цього місяця, повернулася з убивчою доповіддю. «Стан економіки та управління справами досить жахливі», - сказав один із дипломатів, - йдеться в статті. Адріан Каратницький з аналітичного центру Атлантичної ради, який знайомий з Порошенком десять років, заявив, що побоюється, щоб крайні праві або воєнізовані групи в кінцевому рахунку не спробували здійснити переворот або штурмувати парламент - що буде тільки на руку Росії. «Ситуація загострюється», - сказав він. «Вони мислять такими параметрами... це стало б пропагандистським успіхом для Кремля, в цьому сенсі Україна є хаотичною».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24