Ситуація з «VAB Банк» впливає на весь банківський сектор України. Таку думку висловив Forum'у екс-член Ради Національного банку України Василь Горбаль, коментуючи ситуацію з «VAB Банк».

«Виведення великого системного банку з ринку - досить проблемна історія», - заявив він.

Горбаль упевнений, що «насамперед тут необхідний діалог з власником банку».

«Враховуючи, що власник має стосунок і до іншого банку, то, напевно, треба говорити про створення на основі двох банків одного, але здорового, а на базі другого залишити лише погані активи. Після чого рухатися далі. Така можливість у власників є», - наголосив банкір.

Горбаль також додав, що потрібна серйозна розмова з регулятором щодо можливості додаткової капіталізації «VAB Банк».

У той же час, банкір наголосив, що події довкола «VAB Банк» підтверджують: введення тимчасових адміністрацій у великих банках - це досить серйозна проблема для всієї банківської системи.

«Ми досі відшкодовуємо те, що сталося з банками «Брокбізнесбанк» і «Форум», а також прийняті щодо них рішення. Крім проблем з вкладниками, падає тягар великих сум на Фонд гарантування вкладів фізосіб, є ще проблема коштів, які не потрапляють під гарантії Фонду. А також кошти на рахунках юридичних осіб», - звернув увагу Горбаль.

Нагадаємо, Нацбанк, в особі першого заступника глави НБУ Олександра Писарука, заявив про намір підтримати «VAB Банк», найбільшим акціонером якого (86,778%) є кіпрська компанія Quickcom Ltd., контрольована бізнесменом Олегом Бахматюком. Йдеться про докапіталізацію банку його власником за рахунок залучення кредиту від неназваного закордонного інвестора, плюс фінансова підтримка з боку НБУ з коефіцієнтом 1:2.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

57