Український бізнес накрила хвиля песимізму. Індекс ділових очікувань керівників українських підприємств у III кварталі 2014 р. знизився зі 101,5% до 93,2%. Про це свідчать дані щоквартального опитування, проведеного Нацбанком, пишуть «Вести».

«Вперше з часів кризи 2008-2009 років респонденти (опитані керівники 952 підприємств у 22 регіонах країни) очікують зниження всіх показників ділової активності своїх підприємств у наступні 12 місяців: скорочення інвестицій, зменшення обсягів реалізації виробленої продукції і чисельності працівників», - йдеться у висновку НБУ.

З 11,8% до 18-20% погіршилися інфляційні очікування бізнесу. Більшість керівників компаній, згідно з опитуванням НБУ, впевнені у подальшій девальвації гривні: з 58,5% опитаних у II кварталі до 81,4% зараз. На найближчі 12 місяців вони спрогнозували середній курс гривні на рівні 14 гривень за долар.

Як пише видання, 60,6% опитаних керівників компаній головним ризиком назвали політичну нестабільність в Україні, і ще 50% виділили занадто високі ціни на енергоносії.

«Спостерігається перехід з газу на альтернативні джерела енергоресурсів. Тому підприємства, які зайнялися випуском твердопаливних котлів, відзначають зростання попиту на свою продукцію в два-три рази», - розповів виданню перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27