Національний банк минулого тижня влаштував рейд по відділеннях київських банків, намагаючись купити долари.

Після невдалої спроби голови НБУ Валерії Гонтаревої придбати $ 200 в касі Ощадбанку Росії співробітники регулятора влаштували подібні контрольні закупівлі валюти по всьому місту, розповіла керівник прес-служби НБУ Інна Гордієнко.

Контрольна закупівля чиновників НБУ завершилася тим самим, чим і у Валерії Гонтаревої - в декількох банках, що раніше купили валюту на аукціоні НБУ, доларів не виявилося. Це при тому, що за останні два тижні регулятор влив на ринок для підтримки курсу $ 562 млн із золотовалютних резервів, повідомив перший заступник голови Нацбанку Олександр Писарук.

Аукціон з продажу валюти для підтримки кас банків пройшов у четвер, 9 жовтня. 54 банкам продали близько $ 99 млн. Попит за заявками НБУ задовольнив на 80 %. У п'ятницю 10 жовтня відбувся ще один аукціон з продажу $ 200 млн для потреб клієнтів банків. Всього з початку вересня регулятор провів вже сім аукціонів з продажу валюти, пише «Капітал».

Незважаючи ні на що, в НБУ мають намір зберегти продаж валюти на аукціонах, розповів Олександр Писарук. Принаймні до моменту стабілізації валютного ринку. А це може зайняти кілька тижнів, так і триватиме до кінця року, уточнив він.

Розпродаж валюти в нинішніх обсягах поки не критичний для золотовалютних резервів НБУ. «Ми вважаємо, що інтервенції в тих обсягах, які ми проводимо, достатні, і ми зможемо проводити їх протягом тривалого часу, необхідного для стабілізації», - заявив Писарук.

До того моменту, коли буде встановлений баланс між попитом і пропозицією, за прогнозом Писарука, курс буде на тій позначці, на якій він зараз - в межах 13 грн за долар з несуттєвими коливаннями. Втім, такий оптимізм поділяють не всі.

«Поки не буде позитивних новин від експортерів, поки від них не з'явиться валютна виручка, говорити про стабілізацію не доводиться», - каже аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Олександр Жолудь. Напередодні Валерія Гонтарєва також заявила, що країна отримає економічно обґрунтований курс в 11,7 UAH / USD лише після того, як відновиться робота ряду промислових підприємств, орієнтованих на експорт.

$562 млн Нацбанк продав за останні два тижні, щоб збити попит на долари

Наскільки зараз не задоволений попит на валюту, в НБУ не знають. «Він включає в себе чорний ринок, обсяги якого ми не можемо чітко визначити», - сказав Писарук.

Тим часом відчувають дефіцит валюти імпортери. Як розповів «Капіталу» президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леонід Косянчук, компанії навряд чи здатні купити валюту з тижневим запасом.

«Поки що доларів, які можна придбати на аукціонах, клієнтам недостатньо.

Тим не менш локально попит вдається погашати. Це підтверджує і те, що на чорному ринку валюта стала дешевшати», - підтвердив банкір, що побажав залишитися неназваним.

У нинішній ситуації на валютному ринку Нацбанк продовжить застосовувати адміністративні заходи, говорить Олександр Писарук. Хоча останнім часом у зв'язку з цим виникало багато нарікань як у банків, так і у бізнесу. Після прийняття постанови, якою НБУ обмежив компаніям розрахунки в іноземній валюті за передоплатою, регулятор в ручному режимі став вносити зміни в документ. «Ми розглядаємо запити як окремих підприємств, так і цілих галузей. З'ясовуємо, що ми могли ввести таке, що зашкодило їх роботі», - зазначив Писарук. Як раніше писав «Капітал», НБУ вже зняв обмеження на оплату туристичних послуг, транспорту, оплату лікування в закордонних клініках. Але до цих пір багато компаній, наприклад, страхувальники та фармацевти, не можуть оплатити необхідні їм послуги за кордоном.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44