В Україні не прийнято жодного системного рішення, яке врятувало б банківську систему. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу на тему «Коли українці понесуть гроші в банки?» заявив віце-президент асоціації «Український кредитно-банківський союз» Ярослав Колесник.

«Банки зобов'язані готуватися до своєчасного повернення коштів. І ризики мають брати на себе відповідні. Зараз ситуація складніша, ніж у 2008-му. Її потрібно вирішувати системно, але немає жодного такого рішення. А якщо вони приймаються, то з істотним запізненням», - сказав Колесник.

На його думку, одна з головних проблем України - це відсутність міжбанківського ринку.

«Українці не відчувають цього, але це серйозна проблема. Відсутність такого ринку - це найсерйозніша проблема, яку ніхто не береться вирішувати. Банки перебувають у надзвичайно складній ситуації. Якщо депозит закінчився - його потрібно повернути своєчасно. Ще з березня потрібно було ввести мораторій на дострокове повернення депозитів. Ми просили ще навесні про це. Депозити знімаються, конвертуються в долар, і ми отримуємо додаткове навантаження на гривню. Навіть таке пізнє введення мораторію на дострокове зняття гривневих і валютних депозитів дало б ефект», - зазначив він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237