Українцям не віддають депозити у вітчизняних банках.

Про це в ході круглого столу на тему «Коли українці понесуть гроші в банки?» заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«У НБУ кажуть, що з банківської системи українці забрали 110 млрд грн. Юридичні особи не так сильно забирають депозити. Не секрет, що черги охочих забрати депозити величезні. Є інформація, що депозити не виплачуються. НБУ вже надрукував 14 млрд грн, і треба ще 10 млрд, щоб стабілізувати ситуацію», - сказав Охріменко.

При цьому економіст зазначив, що кошти з Фонду гарантування вкладів йдуть «відразу на валютний ринок і не повертаються в банки». Також він нагадав, що у 2008 році був схожий відтік депозитів.

«Але у 2010 році ситуація змінилася: понесли гроші назад у банки. У 2011 р. сума принесених коштів була більша, ніж забрали в 2009 році. Тоді керівництво НБУ зробило дві речі: не було тимчасових адміністрацій і було рефінансування. Коли люди побачили, що депозити віддають спокійно, вони повернули їх назад у банківську систему», - зазначив він.

«Найбільша помилка нинішнього керівництва НБУ в тому, що вони не розуміють, як заспокоїти українців. Вони доводять банки до стану, коли необхідно рефінансування, потім вводять тимчасові адміністрації і проводять емісію гривні, щоб дати банкам гроші. У 13 банках вже тимчасова адміністрація», - вважає Охріменко.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163