Безперервні воєнні дії на сході України є значним геополітичним ризиком, здатним спровокувати подальше зростання цін і посилити фінансові дисбаланси в усьому регіоні, заявила у ході виступу в університеті Джорджтауна директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард.

«Поряд із фінансовими «хмарами» ми стикаємося з великими геополітичними ризиками. У цьому сенсі подальша ескалація конфлікту в Україні може спровокувати зростання споживчих цін, дисбаланси на фінансових ринках та в торгівлі. Ці ризики, серед іншого, несуть ще й великі проблеми для пересічних громадян. Ми не можемо це ігнорувати», - цитує Лагард офіційний сайт МВФ, повідомляє «УНІАН».

Раніше в МВФ спрогнозували, що у разі продовження воєнних дій на сході України падіння економіки країни перевищить 7% за підсумками року, а рецесія поглибиться і потребуватиме нових фінансових вливань. У 2015 році падіння економіки, на думку МВФ, становитиме 4,25%.

За розрахунками Фонду, експорт за підсумками 2014 року скоротиться на тлі подальшого погіршення відносин з Росією, а також з урахуванням фізичного виведення з експлуатації виробничих потужностей сходу України. Дефіцит платіжного балансу в 2014 році зросте до 7,5 млрд дол., а в 2015-му - до 11,5 млрд доларів.

У зв'язку з цим Україні до кінця 2015 року буде потрібно не менше 19 млрд дол. зовнішніх запозичень, щоб покрити потреби в фінансуванні, спрогнозували в МВФ.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Петро Порошенко вважає, що програму співпраці Києва з Міжнародним валютним фондом необхідно переглянути з урахуванням воєнних дій.

4 вересня Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by у розмірі $1,39 мільярда.

29 серпня Рада директорів Фонду ухвалила рішення про виділення другого траншу в обсязі 1,39 млрд доларів. Крім того, МВФ задовольнив прохання Києва й об'єднав третій і четвертий транші з метою отримання їх Україною поточного року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом