Пільгове кредитування заміни газових котлів не буде масовим. Таку думку Forum'у висловив член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності народний депутат Андрій Пінчук, коментуючи можливість реалізації програми переходу на альтернативні джерела енергії.

«Сама ідея дуже правильна. Проблема енергозбереження давно стоїть перед державою. Ми споживаємо газу більше, ніж будь-яка інша цивілізована європейська країна. У нас на дуже низькому рівні культура енергозбереження та промисловості і звичайних громадян. Програми переходу на альтернативні джерела енергії дійсно потрібні», - акцентував він.

Пінчук звернув увагу, що українці вже зараз переходять з газових котлів на твердопаливні. «Люди самі зайнялися, встановлюють», - додав він.

Що стосується цільового пільгового кредитування, то парламентарій зазначив, що тут не все так просто. «Державні банки не впораються з цим поодинці. Таких фінансів немає. І в бюджет закласти суму, що дозволяє зробити цей процес масовим по всій країні, неможливо», - підкреслив він.

«Також питання, як потім кредитуватимуть комерційні банки. Відтік депозитів величезний. Ми бачимо недовіру до банківської системи. Все прив'язується до гривні. А гривня нестабільна. Є великі сумніви, що ринковий банківський сектор підхопить це кредитування, і воно стане масовим. Ситуація зміниться, коли відновиться кредитоспроможність нашої банківської системи. А поки ця гарна ідея - всього лише популізм», - упевнений Пінчук.

Нагадаємо, Кабмін заявив, що виділив на кредитування заміни газових котлів із держбюджету 500 млн грн, включаючи 50 млн грн на компенсацію кредитних коштів населенню в разі придбання енергоощадних котлів. За словами прем'єр-міністра Арсеній Яценюка, уряд компенсуватиме до 20% вартості котла, завдяки чому «33 тисячі домогосподарств до кінця поточного року зможуть отримати кредити та урядову компенсацію на заміну котла». На початковому етапі кредитування здійснюватимуть державні банки.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34