Електромережі не витримають масового переходу споживачів на опалення за допомогою електрики. Таку думку кореспондентові Forum'у висловила експерт з енергетики, член стратегічної ради Київського інституту енергетичних досліджень Світлана Голікова, коментуючи ініціативу уряду економити газ за рахунок опалення будинків українців за допомогою електроенергії.

«Планування сьогоднішніх мереж розвивалося за таким принципом, коли нові підключення, збільшення потужності житлового фонду явно не були передбачені. Тому масовий перехід навряд чи буде можливий з урахуванням стану мереж», - зазначила вона.

Експерт також наголосила, що ефективність будь-якого опалення залежить від термоізоляції будинку.

«Можна поставити будь-який котел, але якщо не буде термоізоляції будинку, то всі витівки з переведенням з одного палива на інше - безглузді», - сказала Голікова.

При цьому, на думку експерта, використовувати електрику для індивідуального обігріву будинків потрібно в комплексі з газовим опаленням.

«Ефективним було би комбіноване використання газових та електричних котлів в індивідуальних будинках, коли можна електрокотел запускати за нічним тарифом, а газовий використовувався б у денні години, коли необхідно підтримувати температуру в особливо холодний період часу. Але це ефективно для індивідуальних будинків площею 100-200 квадратних метрів», - уточнила Голікова.

Нагадаємо, постановою №164 Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, щомісячний ліміт споживання електроенергії населенням, яке для обігріву використовує електроопалювальні установки, збільшено з 3600 кВт/год до 5000 кВт/год. Крім того, для цієї категорії населення буде застосовуватися тариф на електроенергію 23,7 коп. за 1 кВт/год (з ПДВ). Ця норма діятиме з 1 жовтня по 30 квітня. Кабінет Міністрів своєю постановою № 540 від 16.10.2014 р. ввів ці зміни у дію.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

128