Обсяги роздрібного кредитування в банківській системі значно знизилися з початку року. За даними НБУ, обсяг роздрібних кредитів в національній валюті на 1 жовтня становив 113,503 млрд грн, тоді як на початок року ця сума була на 8,3 млрд грн більшою. Серед найбільших банків роздрібний кредитний портфель знизився у 13 з 15 фінустанов, пише «Капітал».

Зниження обсягів роздрібного кредитування пов'язано з цілим рядом чинників, вважають експерти. «Основною причиною різкого скорочення роздрібного кредитування стало погіршення показників ліквідності та фінансового стану банків. Багатьом банкам просто було нічим кредитувати», - зазначив керуючий проектами фінансової компанії «Плати Пізніше» Юрій Деревко.

Видання зазначає, що за три квартали цього року помітно погіршилися фінансові результати банків. За даними НБУ, в січні-вересні збиток банків склав 10,6 млрд грн, тоді як за підсумками дев'яти місяців минулого року було зафіксовано прибуток у розмірі 1,7 млрд грн. Підвищення витрат фінустанов за дев'ять місяців 2014 р. перевищило зростання доходів на 10,8 п. п., тоді як ще за результатами серпня цей розрив становив 8,3 п. п. Причина - збільшення відрахувань у резерви - тільки у вересні вони зросли на 8,8 млрд грн, до 53,6 млрд грн. Також з початку року спостерігається відтік вкладів населення, через що банки відчувають нестачу ліквідності.

Крім того, складні економічні і соціальні умови в країні, стрімке зростання курсу долара, зростання безробіття, затримки виплат заробітної плати, зростання цін, а також тривожний східний регіон стали причиною погіршення якості обслуговування боргу за вже існуючими кредитами, через що зростає навантаження на капітал банків. Це спричинило за собою заморожування кредитних програм. «Багато банків встановлюють кредитну стелю, видають кредити дуже зрозумілим і лояльним клієнтам, деякі банки взагалі призупинили кредитування», - зазначає начальник відділу роздрібного кредитування банку «Національний Кредит» Наталія Тарасенко.

Особливо гостро проблема позначається на бланкових споживчих портфелях, зазначав раніше радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький. Девальвація гривні та зниження її купівельної спроможності поставили багатьох перед вибором: або виплачувати кредит, або забезпечити родину найнеобхіднішим.

Проблеми з обслуговуванням позик, а також збільшення простроченої заборгованості фізосіб і юросіб - за неофіційними даними, вона досягає 30 % портфеля - знизили обсяги процентного доходу банків. Деякі з них навіть пішли в мінус за цим показником. Наприклад, чистий процентний збиток Дельта Банку станом на 1 жовтня становив 505 млн грн, а Надра Банку на ту ж дату - 210 млн грн.

Зниження процентних доходів банки частково намагаються компенсувати за рахунок комісійних доходів. Правда, з урахуванням загальної економічної ситуації в країні значно наростити які-небудь доходи, крім як від операцій з валютою, складно, вважає Юрій Деревко. «Тим більше складно ними замістити показники процентних доходів, що знижуються», - говорить він. Основна стаття комісійного доходу - розрахунково-касове обслуговування - дорожчає. «Не обходиться без підвищення тарифів. За останні півроку майже всі банки обмінювали свої тарифні плани з багатьох послуг. Переглядали вартість розрахунково-касового обслуговування, окремі тарифи за картковими продуктами», - розповідав раніше Василь Невмержицький. Деякі банки також різко підвищили комісію при розрахунку гривневою карткою за кордоном.

До кінця року активізації роздрібного кредитування чекати не варто, вважають банкіри. «Обсяг портфеля роздрібних кредитів буде залишатися приблизно на нинішньому рівні. Можливо, з невеликою корекцією у бік зниження. Зберегти наявні показники банкам може допомогти високий сезон. Попереду грудень, найбільш вдалий місяць для споживчого кредитування», - прогнозує Деревко. У той же час, за словами експертів, враховуючи конфлікт на Донбасі і анексію Криму, чекати звідти великих погашень роздрібних позик поки не доводиться.

Реальне зростання кредитування можливе тільки тоді, коли настане стабілізація в країні, підтверджує Наталія Тарасенко. Стабілізація валютного курсу, за її словами, дасть можливість людям планувати свої покупки, що буде виражатися в постійному попиті на кредити. А банки у свою чергу, не боячись втратити ресурси, зможуть спокійно розміщувати залучені кошти в довгострокових кредитах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37