Найбільш реальним способом порятунку гривні є залучення інвестицій з-за кордону, проте інвестори в Україні стикаються з великою кількістю проблем. Таку думку висловив керівний директор, керівник департаменту продажів і торговельних операцій Empire State Capital Partners Алекс Барт.

«Якщо відкриється ринок в обидва боки, тоді українські банки стабілізують себе, купуючи менш ризиковані активи за кордоном, тому що в портфелях банків має бути більше стабільних цінних паперів. А іноземці можуть 5-10% своїх портфелів, які призначені для ризикованих інвестицій, ввести в Україну. І 10% від міжнародних установ - це дуже великі гроші. Вони, звичайно, не всі в Україну підуть, але на ризиковані ринки», - зазначив фахівець, повідомляє «Кореспондент».

«Якщо інвестори прийдуть сюди, їм потрібно буде свої міняти долари на гривні, щоб купити цінні папери, або вкласти в реальний сектор, бізнес, купити нерухомість, і т.д.. Тільки через цей притік іноземного капіталу гривня стабілізується. А якщо притік буде істотним, то, можливо, навіть ми побачимо і більш привабливий курс, на рівні 10 грн/дол.», - переконаний експерт.

При цьому Барт зазначив, що в Україні нині майже нульовий рівень захисту інвесторів і велика кількість бюрократичних перешкод. «Про Україну говорять як про чудову країну з великою кількістю можливостей. І що в цій прекрасній країні можна втратити все, що ти в ній інвестував. Тому поки не відбудеться повна реформа всіх структур, які захищають інтереси інвесторів, вони сюди не прийдуть».

Нагадаємо, раніше глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що оптимальний курс в Україні на сьогодні - 12,95 грн/дол, а всі інші цифри - це спекуляції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38