В Україні прийнято рішення про кредитування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб через неплатоспроможність окремих банків. Про це сказав у коментарі Forum'у віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко.

«Необхідність кредитування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб виникла у зв'язку із фактичною неплатоспроможністю вже кількох десятків українських банків. Але на мою думку, сам факт кредитування, бути може, і непоганий сигнал для українців, що держава не планує залишати їх наодинці зі своїми проблемами», - сказав Бутко.

На його думку, уряд усвідомлює, що в українських вкладників найближчим часом можуть виникнути проблеми, тому Фонду необхідні додаткові кошти.

На запитання про те, чи зупинить кредитування Фонду паніку серед українців і чи перестануть вони забирати депозити з банків, Бутко відповів: «Люди вже забирають вклади. Не думаю, що кредитування Фонду та відтік депозитів - це взаємопов'язані процеси».

Нагадаємо, було опубліковано постанову Кабміну №456 від 17.09.2014 р. «Про забезпечення надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб». Документом доручається Мінфіну випустити ОВДП на 10,118 млрд грн з терміном обігу до 15 років і відсотковою ставкою доходу на рівні 5% річних, в обмін на фінансові векселі, видані Фондом на тих самих умовах.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом