В Україні емісували понад 200 млрд грн. Таку думку в ході круглого столу на тему: «100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ» висловив екс-заступник глави Національного банку України Олександр Савченко.

«У нас відкрита статистика, тому можна точно порахувати, скільки нової гривні емітується Нацбанком. Є три канали емісії. Перший з них - операції із золотовалютними резервами. Наразі цей канал не працює», - сказав Савченко.

Другий канал - кредитний. «Це коли НБУ кредитує комерційні банки для їх розвитку, кредитування промисловості або населення. У чистому вигляді він в Україні не існує. У нас є рефінансування. Ми рефінансуємо відтік депозитів, а це також емісія. Але вона не сприяє кредитуванню, а тільки збільшує грошову масу, що призводить до девальвації», - пояснив він.

Третій канал, за його словами, це кредитування уряду. «За законом це заборонено, але зараз вже ніхто не ховається, і кредитують Кабмін через ОВДП. Наприклад, потрібні гроші «Нафтогазу» - йому дають ОВДП, а потім монетують їх», - розповів Савченко.

«Принциповою помилкою НБУ і Кабміну було те, що за два тижні до емісії для «Нафтогазу» вони вийшли й оголосили про рекапіталізацію на суму 50 млрд грн. Після цього курс поплив з 11,5 до 13,5 грн за долар. Хтось на цьому добре заробив. Такий сигнал емісії комерційними банками приймається миттєво. І не можна їх у цьому звинувачувати, адже вони створювалися, щоб заробляти гроші. Точну суму емісії складно назвати, але це вже за 200 млрд грн. Це дуже багато», - оцінює екс-заступник глави Національного банку України, додаючи, що «векселі для Фонду гарантування вкладів фізосіб, - це також емісія».
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43