Державний борг України незабаром перевищить 60% від ВВП, що збільшує ризик дефолту. Таку думку в коментарі ForUm`у висловив економіст Владислав Старинець.

«Якщо говорити сухою мовою, то наш державний борг найближчим часом перевищить 60% від ВВП. За всіма міжнародними оцінками (це підтверджують і міжнародні рейтингові агентства), Україна потрапляє в критичну зону. Збільшується ймовірність дефолту», - сказав Старинець.

«Хто б не переконував у тому, що дефолту в Україні найближчим часом не буде, економісти вірять цифрам. Загроза є. Мине вона Україну чи ні, буде залежати від того, чи стануть вирішуватися питання щодо залучення інвестицій, розширення ринків збуту, наявності газу. Поки всі ці проблеми перебувають у сумному стані і не вирішуються. Якщо ми говоримо про ринки ЄС, то у нас європауза (про яку йшлося ще в листопаді 2013 року), і економічна частина Угоди набуде чинності в кращому разі через рік. Так і ми поки не можемо розширити свої можливості на європейському ринку, адже він давним-давно поділений. Більш того, необхідно сертифікувати продукцію. Це десятки мільйонів чи мільярдів доларів, яких немає в країні», - нагадав він.

Також експерт зазначив, що інвестиційна привабливість України за цей рік не збільшилася. «Який інвестор прийде в країну, де йде війна? Незрозумілі збройні формування з усіх сторін, які нікому не підкоряються, не збільшують бажання інвестора прийти в Україну», - констатує економіст.

«В газовому питанні теж поки глухий кут. Нам не вистачає мінімум 5 млрд кубометрів газу. Чехія і Польща заявляють, що реверс під величезним питанням. РФ заявила, що він не прописаний в договорах. Потрібно шукати якесь рішення», - зазначив він.

Крім того, загрозу дефолту України, за його словами, збільшують об'єктивні фактори.

«Ціни на пшеницю і кукурудзу в доларовому обчисленні нижче, ніж у минулому році. Слова словами, а кон'юнктура дуже сумна. Відтік депозитів астрономічний, і він триває. Чи є підстави для побоювання щодо дефолту? Так, є. Чи можна вирішити це питання? Так, можна», - переконаний Старинець.

Нагадаємо, виступаючи 24 вересня в Нью-Йорку в Раді зовнішніх відносин США, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що найближчим часом Україна не оголосить дефолт, оскільки має всі ресурси для виконання своїх зобов'язань. Слід зазначити, що це вже друге за останні два тижні висловлювання високопоставленого вітчизняного держчиновника на тему платоспроможності нашої країни: 13 вересня в ході 11-ї Щорічної зустрічі «Ялтинська європейська стратегія» глава НБУ Валерія Гонтарєва заявила: «Про дефолт зараз не йдеться взагалі».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38