Нинішня економічна криза в Україні є наслідком виконання вимог Міжнародного валютного фонду. Про це в коментарі кореспондентові Forum'у заявив колишній в.о. голови уряду України, голова Асоціації «Центр досліджень економічного і соціокультурного розвитку країн СНД, Центральної та Східної Європи» Сергій Арбузов.

«Вимоги МВФ, які пред'являлися до нас, пред'являються і до нової влади. Нова влада їх виконала. Ситуацію бачите? Цей результат ми прогнозували і не допускали. Фінансова система України не подібна на ті, з якими звик працювати МВФ», - пояснив Арбузов, нагадавши, що попередній склад уряду кілька років відмовлявся брати кредит на умовах МВФ.

«Наприклад, у нас ходить дві валюти: гривня і долар. Такого немає в жодній країні світу. Я це пояснював МВФ, і вони розуміли. Сьогоднішня влада вирішила, що це неважливо й експериментувала, ось результат. Те, що сталося, було прогнозованим», - зазначив він.

На уточнювальне запитання про те, чи не повторить Україна долю Аргентини, яка оголосила дефолт завдяки рекомендаціям МВФ, Арбузов відповів: «Не хочу коментувати це. Я сьогодні не офіційна особа. Я противник того, щоб жити за якоюсь моделлю, яку малювали економісти не цієї країни. Такі поради закінчуються погано. Це сталося в Україні. Треба думати своєю головою і розуміти, що завтра необхідно платити чимось пенсії. Девальвація вже відбулася, комунальні послуги підвищили, держборг збільшується. Уряд не визнає, що дефіцит бюджету збільшився. Потрясіння в України попереду, як і наслідки нинішніх дій».

Нагадаємо, 4 вересня Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by в розмірі $1,39 мільярда.

Кредит Міжнародного валютного фонду надається Україні на таких умовах:

• відсоткова ставка становить 3% річних;
• ставка одноразової комісії (за резервування коштів) - 0,15% (повертається пропорційно до отриманих коштів);
• ставка сервісного збору - 0,5% від суми траншу.

Кожен транш позики погашається таким чином:
• пільговий період - три роки (здійснюється щоквартальна виплата відсотків);
• погашення основної суми здійснюється рівними частинами щокварталу протягом двох років.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

90