Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» розраховує найближчим часом почати «віртуальний реверс» газу з Європи. Про це розповів головний радник НАКу Юрій Вітренко.

«Термін «віртуальний реверс» - це не найбільш правильний термін. Якщо ми говоримо про нетінг, то він зараз, на жаль, неможливий, бо у нас немає прямих договорів на підключення зі словацькими, угорськими, польськими і румунськими операторами», - розповів Вітренко.

За його словами, ця можливість стане доступна для України за результатами 12-го засідання Енергетичного співтовариства, яке відбулося сьогодні у Києві.

«Після ухвалення сьогодні офіційного роз'яснення Енергетичного співтовариства про те, що подібного роду інтерконектори мають потрапляти під дію третього енергопакета, у нас є надія, що найближчим часом у нас будуть договори на пряме підключення до відповідних східноєвропейських операторів. Після цього нетінг буде можливий», - сказав Вітренко, повідомляє «РБК-Україна».

Віртуальний реверс передбачає купівлю Україною газу в європейських компаній, а потім відбір цього ж обсягу російського газу з транзиту, призначеного для відповідних компаній в ЄС.

Нагадаємо, за словами глави Міненерго України Юрія Продана, з жовтня 2014 року по березень 2015 року Україна планує отримати шляхом реверсного постачання 5,9 млрд кубометрів газу.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29