Для України перехід на двозначний показник зростання інфляції є небезпечним. Таку думку висловив у коментарі Forum'у екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«Держстату потрібно вірити. Всі розмови про те, що статистика бреше, це неправильно. Незважаючи на те, що на перший погляд здається, ніби Держстат дає невеликий показник (зростання цін на товари та послуги в нашій країні становило всього лише 12,9%. - Ред.), він дуже небезпечний і викликає занепокоєння. Це означає, що Україна вийшла на двозначний показник інфляції», - сказав Рябошлик.

При цьому експерт пояснює, що необхідно звернути увагу на зростання або зниження цін за тими групами товарів, які бере до уваги Держстат.

«Держстат бере до уваги абсолютно всі товари. Можливо, й ті, які масово не купують. Якщо говоримо про продукти, то необхідно дивитися зростання цін саме за цими товарними групами. За окремими групами може бути і зменшення цін, тому, коли статистика охоплює абсолютно весь спектр товарів, цьому треба вірити», - сказав він, відповідаючи на запитання про те, чому з особистого досвіду українців ціни на продукти харчування зросли вдвічі.

Нагадаємо, що, за даними Держстату, за вісім місяців нинішнього року ціни на товари та послуги в нашій країні зросли всього лише на 12,9%, а на продукти ще менше - на 12,1%.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

112