Причина нестабільної гривні - не гнучкий валютний курс, а панічні настрої, в тому числі і спровоковані ззовні, заявляє глава Національного банку України Валерія Гонтарєва.

За її словами, на нацвалюту постійно здійснюються атаки: 200 агентів ФСБ працюють на розхитування банківської системи. Від фіксованого курсу національної валюти, як у часи керівників НБУ Арбузова-Соркіна, нині повністю відмовилися. Однак інфраструктури ринку, яка би мала резерви для стримування панічних сплесків, досі немає, передає телеканал «Бізнес».

«Нам з вами дуже рано говорити про вільно конвертовану гривню. Ми зараз говоримо про гнучкість курсу. Він більше не буде прив'язаний до долара, євро або кошика інших валют. Бо наша економіка, на жаль, повністю експортно-орієнтована і не зможе витримати такої прив'язки», - заявила Гонтарєва.

Нагадаємо, з початку року офіційний курс гривні щодо долара знизився на 62 %, річна інфляція становитиме більше 20%. На думку експертів, долар майже по 14 гривень це ще не межа, він може зрости і до 15-20 гривень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом