У серпні поточного року індекс споживчих настроїв наших співвітчизників становив 54,7, що на 10,4 пункту гірше від липневого показника.

Таке стрімке падіння значення індексу зафіксувалося на рекордно низькій для 2014 р. позначці. Такі результати щомісячного дослідження «Споживчі настрої в Україні», проведеного дослідницькою компанією GfK Ukraine, пише «Капитал».

Інформацією для експертного аналізу послужили підсумки опитування жителів материкової України від 16 років.

Мета дослідження - оцінити поточне матеріальне становище українців, а також їх настрої щодо перспектив економічного розвитку країни. Для цього GfK Ukraine розробила індекс споживчих настроїв. Його підсумкове значення, яке коливається від 0 до 200, формується шляхом оцінки п'яти компонентів: поточне особисте матеріальне становище споживачів, очікувані зміни цього положення, прогнозований розвиток економіки країни найближчого року і протягом наступного п'ятиріччя, а також доцільність здійснення великих покупок. Значення індексу розраховується таким чином: від частки позитивних відповідей респондентів віднімають частку негативних і до цієї різниці додають 100, щоб уникнути негативних значень. Таким чином, індекс дорівнює 100 балам тільки у разі абсолютної рівності кількості позитивних і негативних споживчих оцінок. Якщо ж його показник до 100, то в суспільстві переважають негативні настрої.

Порівняно з показниками липня 2014 р. минулого місяця спостерігалися падіння значень усіх компонентів індексу споживчих настроїв. На думку GfK Ukraine, такі результати стали наслідком загострення воєнного протистояння на Донбасі, руйнування промислової інфраструктури регіону та тривалої девальвації гривні. Найбільшим падінням у звітному періоді відзначився індекс очікуваного розвитку економіки країни найближчого року, який втратив 18,2 пункту (62,1 у липні проти 43,9 в серпні). Це свідчить про те, що українські споживачі не мають жодних ілюзій щодо нормалізації економічної ситуації в державі протягом наступних 12 місяців.

У рамках цього дослідження розраховуються ще три показники: індекс очікуваної динаміки безробіття, інфляційних та девальваційних очікувань. Їх значення коливається від 0 до 200, проте розраховується трохи по-іншому: від частки негативних оцінок споживачів віднімають частку позитивних і до цієї різниці додають 100. Чим вищим є значення індексів, тим вищий рівень споживчого песимізму. Варто відзначити стрімке погіршення девальваційних очікувань українців (+22,1 пункту), тоді як до динаміки безробіття респонденти стали ставитися трохи оптимістичніше (-1,2). При цьому надзвичайно високий рівень песимізму характерний для інфляційних очікувань споживачів України (185,9 проти 188,7).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом