Національний банк України для стабілізації ситуації на валютному ринку має намір переглянути нормативи відкритої валютної позиції банків за рахунок включення в розрахунок індексованих до долара цінних паперів.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку, посилаючись на заяви глави НБУ Валерії Гонтарєвої на зустрічі з керівниками 40 найбільших банків України щодо врегулювання ситуації на валютному ринку.

Під час зустрічі банкіри домовилися про першочергові заходи для максимально швидкої стабілізації ситуації на валютному ринку, які будуть прийняті в найкоротші терміни.

«Серед цих нових заходів зі стабілізації ситуації на валютному міжбанку буде перегляд вимог до відкритої валютної позиції банків і віднесення до неї індексованих до долара цінних паперів», - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що курсові очікування банкірів знаходяться на рівні 12,5 - 13 грн за долар США, тому можна очікувати такого рівня курсу вже в найближчі дні.

Водночас глава НБУ акцентувала увагу банкірів на посиленій роботі регулятора з протидії проведенню операцій недобросовісного характеру, зокрема, транзакцій банків по фіктивних експортно-імпортних операціях, з метою спекулятивних очікувань на ринку.

Нагадаємо, за словами банкірів, ринок позитивно відреагував на зустріч банкірів у Нацбанку 27 серпня, і найближчим часом курс гривні стабілізується на рівні 12,5-13 грн/дол.

Серед механізмів стабілізації валютного ринку банкіри назвали перегляд вимог до валютної позиції банків з урахуванням індексних паперів в розрахунку валютної позиції банків, а також контроль НБУ за укладенням зовнішньоекономічних договорів.

Банкіри повідомили, що в п'ятницю відбудеться додаткова зустріч з регулятором, де ще раз будуть розглядатися пропозиції НБУ та напрацювання банків.

Нагадаємо, вчора до закриття торгів на міжбанківському валютному ринку котирування гривні до долара США підвищилися до рівня 13,00/14,00 грн/дол. після чергового історичного мінімуму в 14,40/14,80 грн/дол. на 12:00. На відкритті сьогоднішніх торгів котирування гривні до долара не змінилися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом