Президент України Петро Порошенко нагородив генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена вищою нагородою України для іноземців - орденом Свободи. Про це ForUm'у повідомили у прес-службі Глави держави.

Згідно з указом Президента, Андерс Фог Расмуссен нагороджений «за значний особистий внесок у розвиток співробітництва між Українською державою та Північноатлантичним Альянсом, вагому підтримку у відстоюванні суверенітету, незалежності і цілісності України».

Під час церемонії нагородження в Києві Порошенко зазначив: «Протягом багатьох років Ви були і залишаєтеся другом України, і ми сподіваємося, що розвиток нашого співробітництва з НАТО є запорукою успіху наших реформ, безпеки і територіальної цілісності».

«Саме прагнення до свободи вивело людей на Революцію гідності і саме прихильність до європейських цінностей, серед яких свобода і демократія, - є рушійною силою українських реформ», - сказав Президент.
 

У свою чергу Андерс Фог Расмуссен заявив, що він захоплений «прагненням українців до волі». Він висловив свої щирі співчуття сім'ям загиблих у боротьбі за свободу і людям, що страждають у ці важкі часи. «Ми залишаємося на боці України і вашої боротьби за фундаментальні принципи демократичного суспільства», - заявив генеральний секретар.

Він підкреслив, що в НАТО дуже цінують особливе партнерство з Україною, додавши: «Я з нетерпінням чекаю подальшого розвитку цього партнерства». Кожна держава, підкреслив Андерс Фог Расмуссен, має право самостійно вирішувати своє майбутнє.

Генеральний секретар НАТО подякував Президенту України за високу нагороду. «Ця нагорода мене надихає на подальшу боротьбу за свободу», - сказав він.

Як повідомляв ForUm, 7 серпня в Україні з візитом перебуває генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом